IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще трябва да наруши дълговия си лимит, ако Путин спре изцяло газа

Има мълчаливо съгласие между членовете на кабинета, че Берлин няма да може да се придържа към фискалните си планове в случай на извънредна ситуация, казват запознати

10:58 | 08.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия ще се откаже от намерението си да се върне към строгите ограничения на дълга от следващата година, ако Русия спре доставките на природен газ за страната. Това предупреждават хора, запознати с въпроса пред Bloomberg.

Въпреки че финансовият министър Кристиан Линднер настоява, че Берлин и партньорите от еврозоната трябва да започнат да намаляват държавния дълг от 2023 г., то правителственият консенсус може би се променя.

Има мълчаливо съгласие между членовете на кабинета на канцлера Олаф Шолц, че Берлин няма да може да се придържа към фискалните си планове в случай на извънредна ситуация, при която Русия използва насрочената поддръжка на газопровода „Северен поток 1“ като оправдание да спре доставките на „синьо гориво“ за по-дълъг период от време. За това предупреждават хора, пожелали да не бъдат идентифицирани.

Като се има предвид значителната зависимост на Германия от руски газ и липсата на непосредствени алтернативи, на трите партии в управляващата коалиция им е ясно, че пълно спиране на потоците ще създаде сътресение, еквивалентно на финансовата криза, предизвикана от срива на Lehman Brothers и коронавирусната пандемия едновременно, казват те.

Самият Шолц подготви почвата за подобно развитие в мрачно изказване в понеделник, когато заяви, че кризата няма да свърши скоро, необходими са повече мерки за подкрепа заради поскъпващите цени и 2023 г. ще е най-голямото предизвикателство.

В сряда канцлерът обвини руския президент Владимир Путин в това, че превръща енергията в политическо оръжие. Той допълни, че никой не вярва в твърденията на Москва, че рязкото намаление на доставките на газ се дължи само на технически причини.

Мълчаливият консенсус сред членовете на кабинета обаче контрастира на официалните бюджетни планове за значително намаляване на нетните заеми от следващата година и връщане на публичните финанси към конституционните им ограничения.

В рамките на плановете, одобрени миналия петък, таванът на федералните вземания – известен като дългова спирачка – ще влезе отново в сила от 2023 г. за първи път от началото на пандемията през 2020 г.

Линднер от пробизнес партията „Свободни демократи“ се цели в 17,2 млрд. евро нетен дълг – понижение от близо 140 млрд. евро тази година и близо 215 млрд. евро миналата.

На въпрос миналата седмица дали Германия ще може да се придържа към ограниченията на дълга при пълно спиране на руския газ Линднер заяви, че правителството ще реагира в съответствие със създалата се ситуация. Той допълни, че „най-доброто нещо, което може да се направи, е придържане към дълговата спирачка“.

Германските власти вече изразиха притеснения, че газовите потоци през „Северен поток 1“ може да не бъдат подновени дори и след края на 10-дневния период на спиране за поддръжка, започващ на 11 юли.

От германското финансово министерство са отказали коментар на новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
"Тръбата не може да се мecти" - цензyрата ви вече е абсурдна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Напротив, преди действаха рационално. Очевидно защо - силна икономика като германската има нужда от големи и сигурни доставки, които просто няма откъде да дойдат, освен от Русия. С тоя темп на добив, 30-а година нито САЩ, нито Норвегия ще имат газ.... а руските залежи са колосални. Да не говорим, че втечненият газ не може да се конкурира с тръбния - тръбният е и по-евтин - и създава ВЗАИМНА обвързаност. Тръбата не може да се мести, а танкерите плават към по-високата цена. Германия трябваше да застане на страната на Русия през февруари, за да защити своя интерес - и активно да натисне укpoпия да спазва подписаните от нея Мински споразумения !!! Сигурно нямаше да успее да я принуди, защото пaлякът е марионетка на чучyлото-узурпатор, ама руснаците нямаше да забравят, че Германия ги е подкрепила. Защо конфликтът не се случи при Тръмп и Меркел? - Оставям те сам да си отговориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
А можеха просто да не подкрепят украинските фашисти и да не налагат глупави снакции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Николай Караджов
преди 1 година
Дами и господа германци сами сте си виновни, че се набутахте в енергийния капан на Путин, а имахте толкова години и средства да си построите терминали за втечнен газ и да си подсигурите и други доставчици, но сляпата ви и глупава любов към Путин сега ви се отплаща. Че и АЕЦ-ите си закрихте повечето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Накрая ще се топлим с новонапечатани евра :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
Липсата на газ ще бъде компенсирана с печатане на новички евра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още