IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции затвориха с повишения в понеделник

Оптимизмът на инвеститорите за намаляването на лихвите от големите централни банки отново излиза на преден план

20:17 | 06.05.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските акции затвориха с повишения в понеделник, като оптимизмът на инвеститорите за намаляването на лихвените проценти от големите централни банки отново излиза на преден план.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 добави 0,53% до 508,22 пункта. Застрахователният сектор от индекса отчете най-силен ръст – 1,6%. Индексът се повишава с около 6% от началото на годината, като изостава в сравнение с по-широкия американски индекс S&P 500, който добавя над 8%.

Goldman Sachs повиши прогнозата си за растеж на печалбите за 2024 г. за компаниите от Stoxx 600 заради по-високите цени на суровините, по-силната инфлация, по-слабата валута и по-силния икономически растеж.

Водещият германски бизнес DAX се повиши с 0,96% до 18 175,49 пункта, във Франция CAC 40 нарасна с 0,49% до 7996,64 пункта, а във Великобритания FTSE 100 – с 0,51% до 8231,49 пункта.

В Европа в понеделник беше публикуван индексът на мениджърите по покупките, изчисляван от S&P, за еврозоната, който показва, че бизнес активността във валутния блок се е разширила с най-бързия си темп от почти година. Индексът се повишава до 51,7 пункта през април от 50,3 пункта през март.

В подкрепа на настроенията представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, Гедиминас Симкус и Борис Вуйчич коментираха поотделно, че последните данни за инфлацията и растежа затвърждават тяхното убеждение, че инфлацията ще се върне към целта на централната банка от 2% до средата на следващата година, пише Ройтерс.

Загрижеността на ЕЦБ е, че ако заплатите продължат рязко да растат, тогава може да бъде по-трудно да се овладее инфлационният риск, според анализатори на Scotiabank.

От отделните акции тези на нидерландската пощенска компания PostNL поевтиняха с над 4%, след като тя отчете загуба за първото тримесечие.

Акциите на Volvo Cars добавиха малко над 1%, след като компанията отчете годишен ръст на продажбите от 27% за април.

Пазарната оценка на Indra се повиши с близо 9%, след като компанията за отбрана и технологии отчете 40% ръст на нетната печалба за първото тримесечие заради силните поръчки, подкрепяни от геополитическото напрежение по света и засиленото търсене на противовъздушна отбрана.

Акциите на Maurel et Prom поскъпнаха с над 7%, след като френската петролна група получи специален лиценз за операциите си във Венецуела.

Акциите на Atos обаче изтриха още над 4% от стойността си, след като затъналата в дългове френска ИТ компания обяви четири оферти на инвеститори за преструктуриране на дълга и вливане на пари. Според компанията преструктуриране вероятно ще „доведе до огромно размиване на съществуващи акционери“

Датският производител на слухови апарати Demant A/S изтри почти 4% от пазарната си капитализация, защото се оправда очакванията за продажбите през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още