IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шрьодер не е готов да прекъсне контактите си с Путин

Властите в Киев призовават населението в Южна Украйна да се изтегли заради предстояща контраофанзива

07:24 | 11.07.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Според Кремъл руските атаки в Луганска област са довели до смъртта на сто украински войници. След като ракета удря жилищна сграда в Донецка област, Украйна съобщава за много жертви сред цивилното население. Американски институт вижда възможни руски планове за анексиране на Харков. А въпреки бруталната акция бившият канцлер Герхард Шрьодер иска да продължи да поддържа контакти с президента на Русия Владимир Путин. 136-ият ден от войната накратко.

Шрьодер иска да поддържа връзка с Путин

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер все още не е готов да прекъсне контактите си с руския президент Владимир Путин. „Няма да се откажа от възможностите си за разговори с президента Путин", заяви Шрьодер в интервю за Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Затова той следял с неразбиране германския дебат за доставката на тежки оръжия. „Защо акцентът е върху доставките на оръжие?", каза Шрьодер пред вестника. „Не вярвам във военно решение. Войната може да бъде прекратена само чрез дипломатически преговори. Съдбата на войниците и на украинското цивилно население може да бъде облекчена само чрез дипломатическо решение“, каза още той. 

Сраженията в Източна Украйна продължават

След превземането на Луганска област от Русия фокусът на бойните действия в Украйна явно се премести към съседен Донецк. По украински данни повече от 30 души може да са били погребани в срутен жилищен блок в град Часив Яр по време на руските ракетни атаки през уикенда.

По данни на руските войски до сто вражески войници са били убити при нападение срещу град Словянск. Освен това по данни на руското министерство на отбраната са унищожени повече от хиляда снаряда за американските гаубици М-777. Докладите от зоните на бойните действия трудно могат да бъдат проверени по независим начин. Обявената от Москва цел е да контролира изцяло Донецкия регион. Миналия уикенд Русия вече беше превзела град Лисичанск, който се смяташе за последния украински бастион в Луганска област.

Киев: Цивилните в Южна Украйна да се изтеглят

Ръководството на Украйна призова цивилното население в окупираната южна част на страната да избяга заради планираните офанзиви на армията. Жителите на Херсонска и Запорожка област трябва спешно да напуснат домовете си - ако е необходимо, и в посока към черноморския полуостров Крим, който е анексиран от Русия от 2014 г., заяви в неделя вечерта заместник-ръководителят на правителството Ирина Верешчук. Това било необходимо, за да не бъдат застрашени хората при предстоящите опити за контраофанзива.

Министърът на отбраната на страната Олексий Ресников заяви междувременно в интервю за британския вестник The Sunday Times, че президентът Володимир Зеленски е наредил на военните да използват западни оръжия, за да си върнат окупираните територии в южната част на страната. Крайбрежните райони са от голямо значение за украинската икономика. В миналото Зеленски вече няколко пъти бе подчертавал, че страната му иска да си върне регионите, контролирани от Русия.

Харков остава мишена на нападения

Украинският генерален щаб в Киев съобщи за обстрел и в други части на страната, включително в Харковска и Черниговска област. Според базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) Кремъл може би възнамерява да анексира Харковска област. Показателно за това е, че окупационните власти в региона около източния украински град обявиха, че районът е неотменима част от Русия.

Украйна изразява разочарование от Канада

Украинското правителство е „дълбоко разочаровано" от решението на канадското правителство да върне ремонтирана газова турбина на Русия през Германия. Това съобщи новинарският сайт European Pravda, като се позовава на изявление на украинското министерство на енергетиката и на външното министерство в Киев. Според канадското правителство доставката за Русия също е в нарушение на наложените санкции. „Този опасен прецедент нарушава върховенството на закона" и ще засили усещането на Москва, че се измъква безнаказано, се казва в изявлението. Министерството призовава Канада да промени решението си.

Бербок: Не можем да се намесим военно

Федералният министър на външните работи на Германия Аналена Бербок изразява съжаление, че Западът не може да се намеси военно във войната в Украйна, за да защити цивилното население. „Искаше ми се да обещаем например, че ще гарантираме хуманитарни коридори от оспорваните райони в Украйна", каза тя пред Der Spiegel. „Но ние не можем да осигурим това. Подобно обещание ще трябва да бъде подкрепено с военни средства". Ето защо тя е трябвала „ясно да заяви", че няма да има зони, забранени за полети.

Германия осигурява дългосрочни доставки на боеприпаси за Украйна

Германското правителство е осигурило дългосрочни доставки на боеприпаси за противовъздушните системи „Гепард“, обещани на Украйна, съобщи списание Spiegel, като цитира правителствени източници. Според публикацията канцеларията на федералния канцлер Олаф Шолц заедно с министерството на отбраната са намерили производител в Норвегия, който може да произведе повече боеприпаси за противовъздушната система. Допълнителните боеприпаси от норвежкия производител ще бъдат тествани идната седмица на полигон на Бундесвера в Путлос, провинция Шлезвиг-Холщайн. Доставката на противовъздушните системи „Гепард“, които трябва да помогнат на Украйна да защити критична инфраструктура, трябва да започне през този месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Твой колега: https://offnews.bg/sviat/posmartno-sadat-v-novosibirisk-ostavi-v-sila-zapovedta-za-zadarzhane-780879.html - отвори си очите. Това се случва в русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Какво би казал днес Толстой, ако беше жив? Може само да гадаем. Ала едва ли би бил на по-различно мнение от правнучката си, която приютява украински бежанци в своята жиха в швейцарските Алпи :) Един учител който работи с деца би трябвало да разбере това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Това не са войници, нали война нямало. Това са терористи - а за тях военните закони не важат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Убеден съм, че в следващите няколко години ще наблюдаваме процес на призиви за суверенитет на части от руската територия. Руската федерация ще приключи като различни държави - Татарстан, Башкортостан и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 1 година
Колкото до войната, тя взе да се на-HIMARS-ва :" Военный корреспондент Александр Сладков в своем Telegram-канале сообщил, что Вооруженные силы Украины (ВСУ) нанесли результативные удары по российским центрам принятия решений.Украинские ракетчики и артиллерия уже несколько раз нанесли удары по нашим центрам принятия решения. С результатом. Центры небольшие, но важные, заявил военкор.Сладков не стал раскрывать подробности о дислокации этих целей и нанесенному урону, чтобы не выдавать военную тайну.Он призвал усилить работу военно-промышленного комплекса в России, чтобы создать технические средства профилактики подобных ситуаций. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 1 година
Преди 3-4 години предвидих, че големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки. Така се и оказа. Те винаги са били геостратегически оръжия и в момента се използват, за съжаление на кремъл безрезултатно. Това което ще постигне путин е да затлачи половината от добивните сонди на газпром. Когато не черпиш от находищата, това е резултатът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Nuclear man
преди 1 година
Немския Боко Тиквенски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
При "геноцида" в донбас през 2020 година са загинали 7(седем) цивилни, а през 2021 8(осем). В момента, "операцията по освобождението" води до толкова цивилни загуби на час. И въпреки това, се намират агитатори като импа, които се опитват да внушат на норалнитехоракремълският . Всуе се морите, импе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocho
преди 1 година
А защо въобще трябва да ги прекъсва тия контакти Друг е въпроса ,че други дето не им е много кеф се подготвят едни за възстановяване други за установяване на такива контакти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Шрьодер има безкрайно по-малко основания да се срамува от действащите политици, които продължават да подкрепят, включително с оръжия киевския режим въпреки доказаните му военни престъпления - умишлено избиване на цивилни (спомнете си Краматорск и не само) и варварските издевателства над пленени руски войници !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още