IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия едва ли ще изтегли силите си от Южна Украйна

Вече имаме опит, че след изтегляне започват провокации и биват убивани хора, заяви руският посланик в Лондон

18:52 | 10.07.22 г. 45
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия едва ли ще се изтегли от завзетите територии по украинския южен бряг и ще победи украинските сили в цялата източна област Донбас, заяви руският посланик в Лондон в интервю за Ройтерс.

След нашествието на 24 февруари руските сили поеха контрола над големи територии по украинското крайбрежие над Крим, който Русия анексира през 2014 г. Русия бавно изтласква украинските сили от двете сепаратистки области в Източна Украйна, които призна за независими държави.

В отговор на въпрос как ще приключи конфликтът, руският посланик Андрей Келин заяви, че е трудно да се очаква руските и подкрепяните от Русия сили да се изтеглят от Южна Украйна и че украинските войници ще бъдат изтласкани от целия Донбас.

„Ще освободим целия Донбас“, каза Келин пред Ройтерс в интервю от резиденцията му в Лондон, където Уинстън Чърчил обсъждал стратегията по време на Втората световна война с посланика на Йосиф Сталин.

„Разбира се, трудно е да прогнозираме изтегляне на силите ни от южната част на Украйна, защото вече имаме опит, че след изтегляне започват провокации и биват убивани хора“, отбеляза Келин.

Думите на посланика са една от най-явните публични прогнози как може да приключи войната в Украйна – на практика насилствено откъсване на над една пета от днешната украинска територия след разпадането на СССР, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна никога няма да приеме руска окупация на територията си и ще се бори, докато и последният руски войник бъде изтласкан от Украйна.

Според Келин рано или късно Украйна ще трябва да реши или да сключи мир с Русия, или „да продължи да пада надолу по хълма“ до рухване.

Руският президент Владимир Путин обвини в четвъртък Запада в десетилетна агресия към Москва и предупреди, че ако иска да се опита да победи Русия на бойното поле, е добре дошъл да го направи, но това ще донесе трагедия з Украйна.

„Възможна ли е ескалация? Разбира се“, каза Келин. „Ако притокът на оръжия е организиран по начин, който застрашава стратегическата ни ситуация, нашата отбрана ще трябва да вземе сериозни мерки срещу това“, допълни той.

Според Келин Западът не разбира истинските причини за конфликта и е пренебрегва тревогите на Русия.

„Говоренето е много кратко: Русия е агресивна срещу невинната Украйна“, посочи Келин. „Това въобще не е така“, допълни той.

Келин заяви, че Украйна се подготвя за война от известно време, подкрепена от САЩ и Великобритания. Путин твърди, че Украйна е използвана от Запада като част от план за отслабване и дори унищожаване на Русия.

„Не мисля, че Европа разбира какво е украински национализъм“, заяви Келин. Резултатът: Русия се сближава с Китай, допълни той.

„Ако продължават да се налагат санкции на Русия, ще направим голям завой към Китай и Изтока“, посочи Келин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Да, известен разказ е. А нашите копейници всъщност не са комунисти. Те просто мразят успяващите хора, защото самите те са абсолютни лузъри в живота, а пропагандата на Пyтткин им дава обяснението "не сте виновни вие, че сте неуспели и неудачници, виновни са запада, евреите, банките, илюминатите, световния заговор, Бил Гейтс и тн." Нито един от тях не е комунист, нито са обикаляли из Москалия, нито руски говорят, те пеят в путинисткия хор от завист и злоба към успяващите, не заради друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ще го перефразирам Талев: "И да знаеш, ing5rov, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Напълно си прав :) Даже и СЛАБ не заслужава защото не е направил елементарно усилие да прочете дори в руската википедия :) - На завой е първият български политически роман, написан е от Димитър Талев през 1930-те години и публикуван през 1940 г. Заради само едно изречение Талев е пратен в лагер след деветосептемврийския преврат:"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Киевска русь е имало мнооого преди създаването на Москалия, таварищ. Съответно и култура. Киевската Лавра е от 10ти век. И тук Слаб 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Отвори и прочети :) Освен това импа е учител може да ти помогне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Има има :) Свършиха точните. Затова сега вадят от нафталина и затова целят теб а умерват някоя бедна панелка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
"Руснаците се опитват да унищожат културата на Украйна"... че каква култура има украйна ... каква култура има северна македония ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Не лъжи! Не може да е имало ракетна атака, понеже ракетите им отдавна са свършили! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Импе отвори си очите ! Ти уж си учител будител за истина и мъдрост ! Жалко ,че няма на какво добро да научиш децата. Виж какво правят руснаците !Днес отново е имало ракетна атака срещу Харков със съборени панелки и убити. Или ти като онзи "шеме т" ингров... във всяка панелка има войници :) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Руснаците се опитват да унищожат културата на Украйна, не само народа. Те се опитват да сменят историята ни в интернет и в пресата. Сега вече разрушават църкви, монументи и паметници на културата. И имат наглостта да кажат, че ние сами си ги унищожаваме, разпалено обяснява на фона на унищожена библиотека, дарена от полски меценат, преместил се след Втората световна война в Украйна. Ето я - https://i2.offnews.bg//events/2022/07/09/780686/php37ssnd_559x*.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още