IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на руския газ ще изяде 1,5% от БВП на ЕС в най-лошия случай

Според проектодокумент на ЕК в случай на обичайно студена зима спиране на газовите доставки от Москва ще намали БВП на блока с между 0,6% и 1%

17:01 | 19.07.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Спиране на руските газови доставки за Европейския съюз могат потенциално да намалят брутния вътрешен продукт (БВП) на блока с до 1,5%, ако следващата зима е студена и регионът не успее да вземе превантивни мерки за спестяване на енергия. Това показват нови оценки от Брюксел.

Очаква се Европейската комисия да предупреди, че в случай на обичайно студена зима спиране на газовите доставки от Москва ще намали БВП на блока с между 0,6% и 1%, става ясно от проектодокумент на ЕС, видян от Bloomberg.

Блокът също така планира набор от препоръки за страните членки – включително за намаляване на използването на уреди за отопление и разхлаждане, както и някои пазарни мерки, за да компенсира евентуалния ефект от възможно пълно спиране на „синьото гориво“ от Русия. Тези мерки ще бъдат доброволни и правителствата ще трябва да представят информация какво са предприели през септември. ЕК също така ще има правото да налага принудителни намаления на потреблението на по-късен етап, ако това се окаже необходимо.

„Координиран на ниво ЕС отговор преди зимата, в дух на солидарност между страните членки, ще ограничи отрицателния ефект върху БВП и работните места при евентуално голямо сътресение“, посочват от комисията в проектодокумента, озаглавен „Спести газ за една сигурна зима“ (Save gas for a safe winter).

Предприемането на ранни мерки за намаляването на потреблението в случай на обичайно студена зима пък може да ограничи отрицателните ефекти от по-слабото снабдяване върху БВП до 0,4%, изчисляват в текста.

Спирането на руския газ ще намали БВП на ЕС с до 1,5% в най-лошия сценарий. Графика: Bloomberg

Най-голямото предизвикателство за ЕС тази зима ще е да гарантира достатъчни резерви, с които да изкара периода на пиково търсене за отопление и производство на енергия. Макар равнището на резервите миналата година да бе с 10 процентни пункта под това през периода 2016-2018 г., те в момента отговарят на историческите средни стойности – над 63% или равни на 46 дни на зимно потребление, става ясно още от проектодокумента. Той все още не е в завършен вариант и подлежи на промени преди публикуването в сряда.

ЕС остава притеснен за възможността Москва да спре кранчето на доставките в отговор на няколкото пакета санкции заради инвазията в Украйна. Русия вече спря „Северен поток 1“ за поддръжка, като остават съмненията дали и кога тръбопроводът ще бъде пуснат отново. Преди това тръбата пропускаше газ само на около 40% от капацитета си.

Симулации, проведени от Комисията и газовите системни оператори, показват, че спирането на руския внос през юли ще означава, че резервите на ЕС ще са запълнени на 65-71% в началото на ноември, което е значително под целта от 80%. Това означава, че ще има дупка от 30 млрд. куб. м газ по време на зимните месеци при нормални метеорологични условия и продължаващи значителни доставки на втечнен природен газ. Поради това има много голям риск хранилищата в някои страни членки да се изпразнят през април 2023 г., показва текстът.

„Като се има предвид постоянно затегнатият международен газов пазар, попълването на хранилищата през лятото на 2023 г. ще е много трудно и това на свой ред ще занижи подготовката за следващия зимен сезон“, посочва комисията. „Нивата на запълване на хранилищата през октомври 2023 г. ще са само на 41%“, се посочва още.

Ограничаването на руските доставки са засегнали 12 страни членки и накараха Германия да повиши предупреждението си за риск на газовия пазар до втората от няколко степени на тревога миналия месец. Като цяло потоците от Русия през юни са били по-малко от 30% на средните за периода 2016-2021 г., показва документът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 1 година
А с каква енергия са произведени панелите, електрониката и батириите ти?! Едва ли е от "чиста" и едва ли е в ЕС. ;-) Почти всичко се произвежда в Китай от *** енергия и технологии. Живал съм години там. Една *** клоа-ка е там. И става все по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Чети, чети. Говорят за БВП. Просто е - икономиката ще се срине с 50%, ама и цените ще се качат с 50%... дори да има гладни бунтове като в Шри Ланка, тия пак бодро ще рапортуват за минимален спад, или дори ръст на БВП. Когато той - БВП - се изчислява на база разходи, всичко е възможно - ама СОП-чето от коментар 3 не разбира това - нито разбира и че иронизирам !!! Но дядо Бог е бил жесток към него, така че да не му се сърдим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Русия не им спира никакъв газ. ФфАаЩщ искат да изолират юропейците от евтините руски суровини и енергоресурси. Защо е въпрос с понижена трудност. СП-1 го спират заради газовите турбини на Сименс. СП-2 е изцяло с руско оборудване, компресори и газови турбини и там няма как да се пречкат с разни канадски и намквиси Сименси, освен да заплашват Германия да не подписва документите, въпреки че причини за това няма. За поука Русия трябва изцяло да спре СП-1. А да подменя скапаните Сименсови турбини, дето можело да се обслужват само на майна си Райна, с руски, няма никакъв смисъл. Защото това ще се повтори със следващите турбини. Сами се набутаха, да си сърбат фъъшкиите, които образуваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Спирането на руския газ няма да намали БВП на ЕС, защото БВП на Русия е нищожно малък. Затова пък спирането на газията от Русия ще сгромоляса окончателно и безвъзвратно БВП на Русия. Това ще ви го каже всеки гьот от ЕК. А дали е вярно, няма никакво значение. И затова зимъска ще карат на свещи и дърва, но ще накажат Путин според както заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Хората търсят електрички :) В Китай вече има над 300 фирми за ел автомобили. Оборотът за миналата година е над 120 милиарда. Тази ще се удвои :) ЕС малко се забави с ел колите но сега ще наваксат няма страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Аз не *** :) При мен тези тънки руски номерца не минават от поне 7 години :) петлето може само да ми накриви онази работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Това че купуваш вместо 10 хляба - 1 .......... не е проблем за БВП , ако този 1 хляб е на цената на 10 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 1 година
Просто не е възможен спад с такъв нищожен процент. Продажбите на нови коли са паднали с 25% . Смятайте че икономическия спад вече е поне толкова. Дори на тази статистика не може да се вярва, има ръст на цените на храните и въобще всичко което хората не притежават, а всеки ден купуват. Позната ситуация, от депресията 2008.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
хахаха! О, света шизофрениьо!.... ние ли квичим или вие? Основните писъци идваха от платени руски *** които ни плашеха със студ, срив на икономика и други анимации !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Така ли? Еми браво... тогава що квичите като cвинкя на закoление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още