IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерконекторът с Гърция вече е свързан с газопреносната мрежа на България

Свързването на инфраструктурата на ICGB и „Булгартрансгаз“ е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август

09:42 | 18.08.22 г. 2
Част от газопреносно съоръжение. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Част от газопреносно съоръжение. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Интерконекторът Гърция-България (IGB) вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и „Булгартрансгаз“ ЕАД, е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август. Процесът е изпълнен с три златни заварки, става ясно от прессъобщение.

Газопроводът IGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.

         

По-рано тази година IGB се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (TAP). Физическото свързване беше извършено при газоизмервателната станция на газопровода до гръцкия град Комотини.

След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката с мрежата на „Булгартрансгаз“ участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще бъдат завършени.

Междусистемната газова връзка с Гърция е във финален етап на реализация преди старта на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ.

IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Газопроводът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ауу, сега ще има рев на копейници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Ние, румънците и северомакедонците вървим на оправия ... Да му мислят сърбете и маджарите , щото се очертава да поскъпнат драстично таксите за пренос по "разширението на газопреносната мрежа на България" , особено след като се разположат "крещящите орли" и две ескадрили Ф-35 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още