IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгаргаз” обяви прогнозна цена на газа за ноември от 278 лв. за мегаватчас

Окончателното предложение ще бъде изпратено на КЕВР на 1 ноември

17:42 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавното дружество “Булгаргаз” обяви прогнозна цена на природния газ за ноември от 278,83 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 142,56 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ.

Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 12 септември, посочват от газовото дружество. 

За сравнение, цените на европейските газови пазари към момента (12 септември) за доставка през ноември са в приблизителен размер от 205 евро за мегаватчас.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември 2022 г. ще бъде депозирано в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)  на 1 ноември.

Според нормативните изисквания до 10-о или 11-о число от месеца (в зависимост дали е от 30 или 31 дни) "Булгаргаз" трябва да изпрати до КЕВР ценовото си заявление за следващия месец и да публикува в медиите своята прогноза за последващия месец. Окончателното заявление се внася на 1-во число от текущия месец.

В петък "Булгаргаз" внесе заявление в КЕВР за утвърждаване на цена на газа за октомври в размер на 247,96 лева за мегаватчас. Тази цена е с близо 30% по-ниска спрямо предходния месец септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още