IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър: Правителството не води преговори с "Газпром"

Има отворени въпроси към руския холдинг - за цената, сроковете и защитата на доставките, каза Росен Христов

20:13 | 05.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Нито един министър не преговаря в момента с "Газпром Експорт", заяви пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов. Според него разговорите се водят между "Газпром Експорт" и българската страна по договорите - "Булгаргаз", и не смята, че въвличането на правителството би дало резултат.

Преди дни обаче изпълнителният директор на газовото дружество Деница Златева отправи всички въпроси на журналисти по отношение на преговорите с "Газпром" към Министерството на енергетиката. В края на август пък служебният премиер Гълъб Донев беше категоричен, че разговорите са "на високо правителствено ниво".

Според Росен Хрисов все още има останали "отворени въпроси" към "Газпром" - за цената, срока и защитата на доставките. Според него в момента не е достатъчно да се говори за формата на плащанията - да приемем схемата на "Газпром" или не, защото остава много малко време до края на годината и изпълнението на съществуващия договор би било предизвикателство без да има включена възможност за удължаване на срока за получаване на доставките. На фона на спрените доставки по "Северен поток 1" българската страна иска да има и защита от подобен сценарий, стана ясно от думите на Христов.

Той коментира още и отказаните танкери с втечнен газ от САЩ. Според него цената с регазификация и доставката до България би била почти двойна на обявената от индустрията пределна цена за покупка на газа. През миналия месец от работодателските организации настояха за цена от около 200 лева за мегаватчас, обяснявайки че тя е постижима, ако се възстановят доставките от "Газпром", и пределна цена от 250 лева за мегаватчас.

Според Христов България е можела да достави газ от Chenier, но е нямало да има кой да го купи. Септемврийските доставки на втечен газ идват през Турция - купени директно от Botas, и при тях цената е нормална, допълни още енергийният министър. За танкерите, договорени от кабинета "Петков", обаче не е имало начин за директна покупка на слот, което оскъпява доставката.

Газохранилището в "Чирен" е пълно до 63% от капацитета му и очакванията на Христов са, че целта от 80% ще бъде постигната до 1 ноември. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева коментира преди дни пред КЕВР, че заради високата цена на газа през септември част от клиентите на компанията вероятно няма да купят заявените преди това количества и ще потърсят по-евтина алтернатива. Тя посочи, че компанията няма да иска неустойки, а ще нагнети този излишен газ в газохранилището.

Част от газа там е на гръцки компании, коментира днес Росен Христов. При определени ценови условия те биха могли да го продадат в България, обясни още той.

Служебното правителство се е фокусирало върху текущите енергийни проблеми и в момента АЕЦ "Белене" не е на дневен ред. Росен Христов обаче заяви, че е сформирана работна група към Българския енергиен холдинг (БЕХ), в която са поканени международни експерти, които да анализират възможностите за алтернативни доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan N.
преди 1 година
Не води, щото никой не му отговори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още