IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Христов: Планираме да плащаме за газа по примера на останалите страни в Европа

Енергийното министерство работи за превръщане на „Топлофикация София“ в държавно предприятие, каза Росен Христов

18:46 | 31.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Росен Христов: Планираме да плащаме за газа по примера на останалите страни в Европа

Служебното правителство работи по осигуряване на плащания за доставките на природен газ от Русия по примера на останалите европейски държави, заяви пред БНТ служебният енергиен министър Росен Христов.

"Физически не може да вземем всички количества по договора с „Газпром експорт“ през 2022 г., така че това може да стане през първите месеци на следващата година. Ключов фактор е системата на плащане, която се използва в Европа. Изцяло работим за осигуряване на плащания по схемата, по която работят останалите европейски държави", посочи министърът.

По отношение на доставките на газ той заяви, че правителството води преговори, които може да завършат с положителен резултат.

„Работим паралелно по редица други алтернативи. Целта е да осигурим газ на оптимална цена. Не е задължително да е от „Газпром“, има много други опции“, посочва Христов.

Той коментира и цената на топлинната енергия на фона на поскъпващия природен газ и състоянието на „Топлофикация София“ по отношение на задълженият си към „Булгаргаз“.

„Цената на парното в София изцяло зависи от доставките на газ и това на каква цена ще бъдат осигурени. „Топлофикация София“ е  най-големият консуматор на газ – около 30% от националното потребление. Цената на газа влияе върху цената на парното. Засега не може да се каже дали цената на парното ще се повиши“, споделя енергийният министър. "Със Столичния общински съвет се разработва програма, която да изведе "Топлофикация София" от тази спирала на системно натрупване на данъци и дружеството посредством оптимално управление и инвестиции да стане един съвестен платец", посочи още  Христов.

Христов добави, че се водят преговори „Топлофикация София“ да стане държавно предприятие. Целите на правителството и на Община София изцяло съвпада - осигуряване отоплението на софиянци на оптимална цена. „На тази база намерихме обща платформа и работим върху цялостно, дългосрочни решение“, изтъква още той.

Подобно решение за определен период би изчистило задълженият на „Топлофикация София“, правейки я, поне счетоводно, да изглежда добре. Но ако тя продължи да работи по същия начин, със същото оборудване, тя отново ще започне да трупа дългове“, добавя Христов.

Според него това не е кардинална промяна, тъй като през годините „Топлофикация София“ е била и държавна. Трябва да се осигури по-добра структура, както и повече ресурси за дружеството, категоричен е той.

Христов призна, че има риск „Булгаргаз“ да фалира, като потвърди изявлението на новия изпълнителен директор на дружеството Деница Златева, която по-рано в сряда заяви, че компанията води преговори с Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за нов заем. В началото на август служебният кабинет отпусна 800 млн. лева на газовата компания, с които да бъдат платени доставките на газ и количествата, които се нагнетяват в газохранилището "Чирен".

До 20 септември обаче "Булгаргаз" има плащания в размер на 1,36 млрд. лева - задължения към трима доставчика на газ за август и септември, както и за танкера втечнен газ за октомври, уточни Златева.

Очаквайте още по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Голям рев от страна на полезните форуми евроатлантици :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
bigi
преди 1 година
Мамка му и тъпо парче. Продава ни, рашистът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
От това правителство толкова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още