IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Христов: Договорените количества газ няма да стигнат до края на годината

Създаден е междуведомствен кризисен щаб, който да се бори с проблемите в енергийния сектор, обяви служебният премиер Гълъб Донев

19:41 | 03.08.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС</em></p>

Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС

Противно на очакванията, в момента България има недостиг на договорените количества за доставка на природен газ до края на годината. Има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчно, за да задоволят нуждите до края на годината. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Прословутите договорени 7 танкера не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на 3 танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година“, коментира той. По думите му също така не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали и предстои да се намери начин, „вероятно чрез закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване“. Това обаче ще доведе до значително оскъпяване на цената на доставяния до България газ, допълни министърът.

По думите му цената на газа от Азербайджан, която е била обявена за значително по-ниска, само в последните няколко дни е станала в пъти по-скъпа за две трети от договорените количества.

Като друг проблем той изтъкна сериозната финансова криза в „Булгаргаз“ и невъзможността на компанията да се разплати дори за договорените досега количества.

За справяне с тези проблеми е създаден междуведомствен кризисен щаб по заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев, обяви самият той. Задачата на щаба е да предложи решения за овладяване на проблемите в сектора на енергетика, да предложи решения за доставките и предвидимост за цените на газа. Освен това ще предлага механизми за контрол и понижаване цените на горивата, посочи още Донев.

Щабът ще се се ръководи от вицепремиера по икономически политики Христо Алексиев. В щаба ще влезят министърът на енергетиката Росен Христов, както и от представители на други министерства, на браншовите организации, на Държавна агенция „Национална сигурност“, на КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите. Контролът по изпълнението на възложените задачи ще осъществява служебният премиер. Щабът ще работи без прекъсване, включително и в почивните дни.

„Министерството на енергетиката преминава на денонощен режим на работа и ще се опита в кратък срок да реши този проблем“, коментира Христов. Той изтъкна, че се подготвя търг за доставка на втеченен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон.

„Търсим начини за рефинансиране на „Булгаргаз“ и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ“, коментира той, допълвайки, че се надява от следващата седмица щабът да започне да дава конкретни предложения за справяне с предизвикателствата.

„Искам да уверя българските граждани и българския бизнес, че ще направим всичко възможност, за да осигурим сигурност на доставките на природен газ за страната, предвидимост на цените и да могат българските граждани и бизнесът да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон“, заяви служебният премиер Гълъб Донев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: Dr. Vatnikov прав си. Защо някакви си североизточни варвари, трябва да спонсорират европейския комфорт? Не могат ли да го шмулят, както искат?- Могат. Демокрация е, все пак. Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 1 година
До: DADA :. Разходът за отопление, не се взема "просто така" от някакви си таблици, ами се изчислява с отчитане на поне 5 променливи и задаване на още толкова параметри. Онова, дето си го написал/насипал по-долу, е твърде несериозно, за да се опира човек на него. Би могло да бъде вярно, само при определени показатели, отчетени в уравнението, а сам, нищо конкретно, не си дал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 1 година
До: Petar2015Не се е заблудил КП. ИЗОБЩО. Той, най-малко и дебелооко, ИЗЛЪГА.Затова, съд, конфискация и запрещение за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 1 година
Борби с газовата криза ли? България БИ МОГЛА изобщо да не се вълнува от нея и, в момента, да прави едни пари, ако президентът Радев, не би бил подконтролни и/или (и?) ограден от чужди къртици, които, да му филтрират информацията според задачите на своите тайни служби, или БГ земедупкателите от ПДНГ-АД, се бяха размърдали. Трябваха едни 3-5 години, за развитие на действаща технология по съответно формулираното know-what но...който е решил да бъде беден и неиновативен...та, така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Като си направил 240 кв.м. къща, ще си плащаш разходите. Що си мислиш, че трябва да е евтино и някой трябва да ти спонсорира отиплението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Уважаеми дуда, когато ми се роди дете и жена ми беше параноична за температурата в къщи, успявахме да постигнем 450 лв сметка за ток в апартамент. Не виждам какво неясно и неразбираемо има в 1000 лв сметка за къща. ***.ло.умник вероятно е галеното име, което мъжкият ви родител употребява към вас за да не бъде по-директен към очевидните ви ментални недостатъци, моля запазете си го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
wart
преди 1 година
Къде е оня *** катър се усмихваше искаше да кажаe (кой съм аз веднага проблема реших) и ,че тези 7 танкера за които е говорил - юли, август ще дойдат.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Май ще се тегли нов външен дълг - този път за газ. Къде е сега бившия премиер да обясни как така се е заблудил че всичко е осигурено и при това изгодно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
DADA
преди 1 година
Що пишеш глупости?Термопомпа и солар и плаща 1000 лева... и копа по 2 биткойна?То бива простотии, ама ваштонна нищо не прилича. Елементарна реклама 240 кв.м. къща на 2.7 височина на термопомпа разхода е 3 Квт до -13, след това още 3 Квт за отоппление. Ако смятаме на 0.25 лв./квт това са 4 мегавата, бе ***.ло.умник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
bigi
преди 1 година
Сега ще всеем паника, за да подготвим народа за сделка с "Гъзпром". Но бързо, че имаме само два месеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още