IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Христов: Договорените количества газ няма да стигнат до края на годината

Създаден е междуведомствен кризисен щаб, който да се бори с проблемите в енергийния сектор, обяви служебният премиер Гълъб Донев

19:41 | 03.08.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС</em></p>

Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС

Противно на очакванията, в момента България има недостиг на договорените количества за доставка на природен газ до края на годината. Има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчно, за да задоволят нуждите до края на годината. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Прословутите договорени 7 танкера не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на 3 танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година“, коментира той. По думите му също така не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали и предстои да се намери начин, „вероятно чрез закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване“. Това обаче ще доведе до значително оскъпяване на цената на доставяния до България газ, допълни министърът.

По думите му цената на газа от Азербайджан, която е била обявена за значително по-ниска, само в последните няколко дни е станала в пъти по-скъпа за две трети от договорените количества.

Като друг проблем той изтъкна сериозната финансова криза в „Булгаргаз“ и невъзможността на компанията да се разплати дори за договорените досега количества.

За справяне с тези проблеми е създаден междуведомствен кризисен щаб по заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев, обяви самият той. Задачата на щаба е да предложи решения за овладяване на проблемите в сектора на енергетика, да предложи решения за доставките и предвидимост за цените на газа. Освен това ще предлага механизми за контрол и понижаване цените на горивата, посочи още Донев.

Щабът ще се се ръководи от вицепремиера по икономически политики Христо Алексиев. В щаба ще влезят министърът на енергетиката Росен Христов, както и от представители на други министерства, на браншовите организации, на Държавна агенция „Национална сигурност“, на КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите. Контролът по изпълнението на възложените задачи ще осъществява служебният премиер. Щабът ще работи без прекъсване, включително и в почивните дни.

„Министерството на енергетиката преминава на денонощен режим на работа и ще се опита в кратък срок да реши този проблем“, коментира Христов. Той изтъкна, че се подготвя търг за доставка на втеченен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон.

„Търсим начини за рефинансиране на „Булгаргаз“ и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ“, коментира той, допълвайки, че се надява от следващата седмица щабът да започне да дава конкретни предложения за справяне с предизвикателствата.

„Искам да уверя българските граждани и българския бизнес, че ще направим всичко възможност, за да осигурим сигурност на доставките на природен газ за страната, предвидимост на цените и да могат българските граждани и бизнесът да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон“, заяви служебният премиер Гълъб Донев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Нищо , което да не е известно . На Бащицата Станишев му беше виновен дълги години , на Кирил и Асен Бащицата им беше виновен , на сегашните даже нема се пъна да им помня имената , предишните и те така ... Втечненият така ще го договаряме на порции с опции докато не пуснат терминалът в Александруполис . И преди да го сертифицират , сключваме 10 годишен договор . Няма драма никаква . За азерският за дране е теменужка с дружката й гинка , там трябваше да си взимат цялото количество и да си го прекарваме през разширението на газопреносната мрежа . Не са го взели и сега ще си го доплащаме на пазарни цени . Не виждам драма , а стратегиеска грешка , допусната нарочно според мен . Трима хамеркански президенти не спираха да говорят , не ставайте зависими от степните казаци , ще ви излезе през носът - отнася се както за Германия така и за България . Е те ... прави са били . А нашият ходи да му подарява каракачанка на зануленият клептократ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още