IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Христов: Договорените количества газ няма да стигнат до края на годината

Създаден е междуведомствен кризисен щаб, който да се бори с проблемите в енергийния сектор, обяви служебният премиер Гълъб Донев

19:41 | 03.08.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС</em></p>

Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС

Противно на очакванията, в момента България има недостиг на договорените количества за доставка на природен газ до края на годината. Има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчно, за да задоволят нуждите до края на годината. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Прословутите договорени 7 танкера не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на 3 танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година“, коментира той. По думите му също така не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали и предстои да се намери начин, „вероятно чрез закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване“. Това обаче ще доведе до значително оскъпяване на цената на доставяния до България газ, допълни министърът.

По думите му цената на газа от Азербайджан, която е била обявена за значително по-ниска, само в последните няколко дни е станала в пъти по-скъпа за две трети от договорените количества.

Като друг проблем той изтъкна сериозната финансова криза в „Булгаргаз“ и невъзможността на компанията да се разплати дори за договорените досега количества.

За справяне с тези проблеми е създаден междуведомствен кризисен щаб по заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев, обяви самият той. Задачата на щаба е да предложи решения за овладяване на проблемите в сектора на енергетика, да предложи решения за доставките и предвидимост за цените на газа. Освен това ще предлага механизми за контрол и понижаване цените на горивата, посочи още Донев.

Щабът ще се се ръководи от вицепремиера по икономически политики Христо Алексиев. В щаба ще влезят министърът на енергетиката Росен Христов, както и от представители на други министерства, на браншовите организации, на Държавна агенция „Национална сигурност“, на КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите. Контролът по изпълнението на възложените задачи ще осъществява служебният премиер. Щабът ще работи без прекъсване, включително и в почивните дни.

„Министерството на енергетиката преминава на денонощен режим на работа и ще се опита в кратък срок да реши този проблем“, коментира Христов. Той изтъкна, че се подготвя търг за доставка на втеченен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон.

„Търсим начини за рефинансиране на „Булгаргаз“ и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ“, коментира той, допълвайки, че се надява от следващата седмица щабът да започне да дава конкретни предложения за справяне с предизвикателствата.

„Искам да уверя българските граждани и българския бизнес, че ще направим всичко възможност, за да осигурим сигурност на доставките на природен газ за страната, предвидимост на цените и да могат българските граждани и бизнесът да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон“, заяви служебният премиер Гълъб Донев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
като гледам пък от тебе колко се интересуват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
гълтач ... умиргай вече , утре ще продължиш с братята , никой не се интересува от девиациите ти . *** на лекар , да ти предпише нещо по-силно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Говорим за различни неща . Да си чел когато съм бил в настроение и съм писал по темата . Твоят съсед , няма геотермално отопление . Това съм 100% сигурен . Има геотермална термопомпа . 5МВтч на месец , бива ... колко квадрата и на колко етажа топли , предполагам с подово ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
не е "бате" , ами дърта лелка , пастърма , кифла , тролеса ... готова е да го лапка на всеки който ше и пусне неко леФ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Бате ти сериозно нормален ли си, истински човек ли си, какво се случва? Защо непрекъснато пишеш някакви абсурдни, нереални, неизпълними, неприложими съчинистики? Моят съсед има на къщата соларни панели плюс геотермално отопление, преди две години като любопитствах, сметката му за ток през зимата беше 1000 лв, каза че си помага с тия измишльотини, вярно че отоплява постоянно цялата къща, ама това в най-добрия случай е някаква патерица, въобще не е реално използваемо! А човекът има строителна компания и си разбира от нещата, направена е система с пари и добър изпълнител! Престани да пишеш тъпоумни съчинения, явно нямаш идея каква е реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
сливо умирисана , ходи да се оплакнеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
гълтач ... нещо си нервен ... не ти стигнаха сеансите ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
ГЪЛЪБарникът почва да ръси курешки и кукушинки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
ing5rov
преди 1 година
аве я ходи на ... си майна , басси гнусната тролеса , разпореждай се у панелката си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
И съм с две ръце , цените да бъдат пренесени директно в/у всички потребители според приносът им за консумация . Никакво субсидиране на никой . Тука от 3-4 години пиша за геотермално отопление на градове , как е проектирано и изпълнено и колко струва на крайните потребители . Я една годинка на парно 700-800лв и да видим после струва ли си да се бият сонди за кладенци ... :))) ... Скъп ли ви е зеленият водород ... ?! Тва само за протоколът питам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още