IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър с нов мотив за преговори с "Газпром" - загуба на милиарди в арбитраж

България може да бъде принудена да изпълни договора с руската компания, въпреки че тя едностранно спря доставките

13:54 | 25.08.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

България може да загуби милиарди в потенциално арбитражно дело с "Газпром" заради спрените доставки на природен газ, предупреди служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти след разговори със строителя на газовата връзка IGB - AVAX. Според него руската компания има основания да си поиска плащане по клаузата "take or pay", според която България трябва да използва 80% от договорените количества газ по договор или да ги плати.

Сметките на Христов показват, че от началото на годината България е използвала около 1 млрд. куб. метра газ по договора с "Газпром" и това означава, че трябва да получим или платим още 1,4 млрд. куб. метра. При евентуален арбитраж страната би загубила "7-8-9 цифрена" сума.

Позицията на служебния министър е, че други европейски държави са се съгласили със схемата на "Газпром", макар и тя да е предложена едностранно от продавача, и затова и България е в неизгодна позиция при евентуален арбитраж. Предишното правителство не се съгласи с предложението, защото липсва сигурност за предявените средства при превалутирането на сумите.

Редица експерти обаче са категорични, че изпълнението на договора с "Газпром" е преустановено едностранно именно от руска страна. Това означава, че по-скоро България има основание да съди "Газпром" за нанесени щети от неизпълнение на договорните отношения.  При това положение именно връщането на България на масата на преговорите и възобновяването на доставките може да постави страната ни в неизгодна позиция в евентуален арбитраж.

Трябва да се отчете също така, че България купува газ от Русия чрез договор между "Газпром" и държавната "Булгаргаз". В другите европейски държави, които още получават газ, доставките са през частни компании. 

Росен Христов коментира още, че цената на газа от "Газпром" по действащия договор би била "близка до тази от Азербайджан". Цените на двата доставчика са конфиденциални, но според публични коментари на председателя на Комисията за енерегийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Народното събрание, формулите им са обвързани с цените на петрола и на европейските газови пазари.

Според достъпната информация цената на газа от "Газпром" зависи 70% от ценовите движения на нидерландската борса TTF, където цената на природния газ скочи до над 300 евро за мегаватчас в последните дни. Останалата част от цената се определя от движението на цената на петролните деривати. При формирането на цената на газа от Азербайджан влияние оказва движението на цената на петрола.

Христов е категоричен, че цената на втечнения природен газ от САЩ е с 50% над тази, която България би получила от "Газпром" според симулацията по формулата в договора с руснаците. Но според енергийни анализатори цената на американския газ е обвързана с хъба "Хенри", където движението на цените е много по-плавно. Икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов например е категоричен, че с танкерите България би имала газ с почти фиксирани цени и козове в преговорите с руския газов гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Енергийният министър с нов мотив за преговори с "Газпром" - загуба на милиарди в арбитраж === Голям празъ. Няма да ги плащат и толкоз. Кво ще им направи Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
bigi
преди 1 година
Енергийният министър с нова порция смешки и изшагация. Някой да светне, този рашист, че националното предателство е наказуемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
триябва да гавори с шефчето на НУГ за деревя 25 копеек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Ох...Тия гов.еда служебняците вече даже ме е гнус да ги коментирам..Все бях виждал руски слугинаж, ама то тез разкъртиха мрака..Днес сутринта по Нова Телевизия абсолютна същата теза чух да припява едно нищ,ожество , което за мое удивление се оказа министър на ОТБРАНАТА моля ви се...Ще платим кай, поне 1 млрд $ на Газпром при арбитраж.Водещата го пита защо така смята и какви правни аргументи има, оня ка,п.*** вика, ми такова ми е усещането...Такова му било усещането моля ви се на ка, пу,та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Газпром умря... ние ли ще го връщане към живот хахахаххахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: fortiss.Как не разбираш, наший интерес зашчишчает Росен, конечно. Мьi его нашли на адну яхту, он сказал что за дребние деньги готов на всьо! Мьi решили проверить, за тьiсяча долара гaaщи свалил и надyпился, значит готов на всьо! Если деньги не прийдьот из газа, кто нас хранить? Кто? А мьi нужди имеем, по бутилок водка в каждий день кто дайот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
fortiss.
преди 1 година
Не разбирам този чий интерес защитава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
karadjata
преди 1 година
Защо така ми се струва, че това служебно правителство ще се окажат по-големи предатели от всички преди тях, че даже и по-големи от Бойковите правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
Един Българин
преди 1 година
До: khao Именно идеята е да не можем да съдим Газпром. Това е поръчка от Путин за Радев и той изпълнява. В никакъв случай не бива да се връщаме към Газпром за да имаме позиции при арбитража, от който ще спечелим повече отколкото ще загубим от вноса с танкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
а защо цената е конфедециална? зада не разберем че плащаме суперскъпо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още