IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще представи предложение за таван на цената на руския газ до края на септември

В момента руският газ е едва 9% от общия внос на газ в ЕС, спрямо 40% преди войната в Украйна

17:27 | 09.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) ще разработи предложение за мерки за ограничаване на енергийната криза в общността, включващи и временни пазарни интервенции като например таван на цената на природния газ от Русия, което да бъде обсъдено преди края на септември. Това стана ясно от съвместна пресконференция на министъра на индустрията на Чехия Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на Европейския съвет, и комисаря по енергетика Кадри Симсон след края на неформалния Енергиен съвет в Прага.

Министрите на енергетиката не представиха конкретни мерки и очакват ЕК да изработи пакет, в който да има таван върху печалбите на енергийните компании, които не използват изкопаеми горива - зелени и ядрени централи. Мярката за таван на газа е много трудна и ще е нужно малко време да бъдат намерени начини за нейното прилагане, коментира още Сикела и допълни, че дискусията не е била лесна, нито ще бъде последна, но всички са съгласни, че спешни мерки срещу високите цени на пазара са необходими.

Комисар Симсон отбеляза, че някои държави са поискали анализ как ще се отрази такава стъпка върху цената на другия газ, който влиза в общността в момента и дали таванът да не бъде наложен на всички видове газ.

Кадри Симсон беше категорична, че пазарът на втечнен газ е много конкурентен в момента. Втечненият газ е основната алтернатива на руския тръбен газ в момента.

В своето приветствие енергийният комисар беше категорична още, че "руските манипулации" с доставките на газ продължават и част от тях е спирането на работата на "Северен поток 1". ЕС трябва да прояви солидарност срещу тези манипулации и опитите за използване на газа като оръжие. Именно тези действия на Русия водят до увеличаване на цените на газа на пазара и с таван върху цената ЕС ще намали приходите, които Москва получава от продажбата на суровината.

В момента газохранилищата в Европа са пълни до около 83% от капацитета им, отбеляза още Симсон и допълни, че комисията работи за връщането на баланса на газовите пазари.

"Знаем добре по кой път да поемем", каза и чешкият министър на индустрията. Той беше категоричен, че руският президент Владимир Путин е започнал енергийна война с ЕС в опит да раздели общността, както и да навреди на обществото и икономиката. "Той не успя и няма да успее", категоричен беше чешкият министър.

И Сикела, и Кадри коментираха, че високите цени на газа и електроенергията подхранват инфлацията, отслабват икономиката на ЕС и намаляват конкурентоспособността на бизнеса.

Освен тавана върху цената на газа министрите на енергетиката са коментирали още и начини за намаляването на потреблението на електроенергия.

Руският отговор

Руският президент Владимир Путин предупреди преди ден, че налагането на таван върху цените на газа и петрола само ще доведат до нови сътресения на енергийните пазари и коментира, че европейците ще замръзнат през студените месеци. Пред Ройтерс говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че таван на цените ще доведе до "хлъзгав под" под краката на европейците.

В момента руският газ е едва 9% от вноса на газ в ЕС спрямо около 40% преди войната в Украйна. Причината за това намаление реално са действията на Москва - през април руският президент издаде указ, според който едностранно се промениха условията по плащане на природния газ, с което не се съгласиха няколко страни, сред които и България. След това "Газпром" започна да намалява доставките по "Северен поток 1", а от началото на септември доставките по газопровода спряха напълно.

Москва коментира, че работата му ще бъде възобновена, ако Западът премахне санкциите срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Хехе, при такова грубо нарушаване на сключените договори доставките се спират незабавно. С изискването да си платят неустойките по договорите. Западните съдилища е ясно какво ще решат, но ще има конфискация на имуществото на нарушителите, май? А то хич не е малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още