IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Пенкова: Засега не се обсъжда арбитраж на ниво ЕС заради спрените доставки на руски газ

Със спирането на "Северен поток" Германия може да преразгледа позициите си за общи доставки на газ, смята евродепутатът

20:27 | 06.09.22 г. 1
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Засега не се дискутира възможността ЕС да заведе арбитражно дело срещу Русия за неизпълнение на договорите за газови доставки. Това коментира евродепутатът от групата на социалистите и демократите Цветелина Пенкова на среща с български журналисти в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

Тя обясни, че енергийните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) ще обсъдят на извънредна среща, която ще се състои на 9 септември в Прага, налагането на таван на цените на електроенергията. Друга тема, която министрите ще разглеждат, е премахването на газовите електроцентрали от настоящата система на ЕС за определяне на цените на електроенергията.

Други идеи, които се обсъждат от европейските институции за овладяване на цената на тока за бизнеса и потребителите, е евентуално налагане на таван на цените на газа, както и пренасочване на свръхпечалбите на енергийните компании заради високите цени на електричеството и енергоносителите към програми за подкрепа на индустриалните потребители и домакинствата.

Цветелина Пенкова припомни, че в ЕС се обсъжда и вариант за организиране на общи доставки на газ за всички страни членки. Основен опонент на тази идея е Германия, чието потребление достига около една трета от общото потребление на природен газ в блока. Заедно с Италия двете страни формират около половината от потреблението в ЕС. Основните опасения на Берлин са свързани с това, че заради голямото потребление си доставя газ на по-ниски цени, с които на практика може да субсидира други държави с по-високи доставни цени.

В ситуация, в която "Северен поток 1" обаче е спрян и газ от Русия по него не се доставя, Германия може да види смисъл и ползи и от тази идея, посочи Пенкова. По думите ѝ Германия смята като основни свои алтернативни доставчици Канада, САЩ и Катар за втечнен газ (LNG), както и Норвегия за тръбен газ.

Пенкова коментира енергийната диверсификация на ЕС е трябвало да се осъществи навреме, още преди повече от 10 години. Диверсификацията, т.е. доставките на енергоносители от множество различни източници, е сложен процес, който изисква време за реализация и не решава краткосрочния проблем с газовите доставки, коментира още тя. Риск при спешната замяна на руските доставки е ЕС да създаде зависимост към друг доставчик на газ, например Азербайджан, който се очертава да стане водещ доставчик на синьо гориво и за България, каза още българският евродепутат.

Що се отнася до финансирането на помощите за домакинствата и бизнеса, тя посочи, че то може да дойде от налагането на тавани на цени, от пренасочване на неочакваните печалби на енергийните компании, чрез преработка на плановете за възстановяване на страните членки и пренасочване на част от средствата, както и чрез пренасочване на средства от други проекти, финансирани с европейски средства, които не могат да бъдат реализирани заради забавени доставки.

Според публикация на Ройтерс, в която агенцията се позовава на неназован документ, на срещата си на 9 септември енергийните министри ще обсъдят и предлагането на спешна ликвидна линия за участниците на енергийния пазар. Финландия и Швеция вече одобриха подобна ликвидна подкрепа на национално ниво, за да предотвратят нарастващите изисквания за обезпечение заради риска от фалит на енергийните компании.

Енергийните министри на ЕС също така ще обсъдят възможни ограничения на маржовете, които енергийните борси могат да искат, както и временно спиране на европейските пазари на енергийни деривати. Предприятията за комунални услуги продават по-голямата част от електроенергията си предварително, за да гарантират определена цена. За целта се сключва споразумение, което изисква от тях да депозират минимален марж по сметка като предпазна мярка, ако не изпълнят задълженията си. Маржин кол възниква, когато средствата в сметката за маржина са под минималното изискване за сделка. Така компаниите са принуждавани да осигуряват повече пари, което изцежда ликвидността им.

Според друга публикация на Ройтерс, в която се цитира испанският министър на енергетиката Тереса Рибера, енергийните министри на страните от ЕС ще обсъдят на извънредната си среща на 9 септември и налагането на таван на цените на руския газ, внасян от ЕС. Идеята беше лансирана от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в деня, в който Г7 се разбраха за таван на цената на руския петрол. На срещата с журналисти обаче Пенкова посочи, че все още няма ясна визия относно евентуални ограничения и дали те да засегнат само руския вносен газ, или вносният газ като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
Пълно с ***-дер-асти в администрацията, начело с Х_Уй-чото, Алекс ***-ката и рупладжийчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още