IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ откри нов технически проблем, „Северен поток" остава затворен

Установено е изтичане на масло от газова турбина, която помага за изпомпването на газ към връзката

19:56 | 02.09.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската компания „Газпром“ съобщи, че ключовият ѝ газопровод за Европа няма да може да бъде отворен по план в събота, тъй като е открит нов технически проблем, предава Bloomberg.

Това е огромен удар за Европа, която почти запълни газовите си хранилища преди зимата (но не може да разчита само на тях) и която от седмици се опитва да отгатне следващите стъпки на Москва в рамките на енергийната война. 

Установено е изтичане на масло от газова турбина, която помага за изпомпването на газ към връзката. Сега „Газпром" трябва да отстрани проблема, за да може да възобнови потоците, се казва в изявление късно в петък. Няма данни колко време може да отнеме ремонтът. 

„По време на рутинната техническа поддръжка на газовия компресорен агрегат Trent 60 (GCU № 24) на КС "Портовая", извършена съвместно с представители на Siemens, беше установено изтичане на масло с примес на уплътнителна смес в клемните съединения на кабелните връзки на сензорите за скорост на ротора за ниско и средно налягане. Върху кабелния конектор на свързващата пластина BPE2, която е част от двигателя, е открито масло. Масло е открито и в областта на кабелната свръзка във външната клемна кутия на системата за автоматично управление извън шумоизолиращия корпус. Докладът за откриване на теч на масло е подписан и от представители на Siemens“, поясняват от „Газпром“.  Изтичането на масло от газова турбина. Снимка: "Газпром" Изтичането на масло от газова турбина. Снимка: "Газпром"

В Telegram компанията публикува снимка, на която се вижда изтичане на масло върху част от оборудването в компресорната станция.

Това представлява драматично изостряне на енергийната криза в Европа и се случва точно в момент, в който цените се понижават. Ако прекъсването на доставките продължи, това излага на риск домакинствата, фабриките и икономиките и отслабва позициите на Европа, която подкрепя Украйна във войната ѝ срещу Русия.

Москва обвинява наложените от Запада санкции, след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари, че възпрепятстват рутинните операции и поддръжката на „Северен поток". Брюксел твърди, че това е претекст и че Русия използва газа като икономическо оръжие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков допълни опасенията в петък, като заяви, че е възможно да има още прекъсвания на доставките по „Северен поток“. По-рано Песков заяви, че "Газпром" може да изпълни задълженията си, но че Европа е наложила "правни и технически пречки" на компанията заради санкциите, свързани с войната в Украйна. Той заговори за кризисен сценарий.

Преди това „Газпром“ предупреди, че в станцията има само една работеща турбина, от която зависят доставките. Държавната компания не желае да приеме турбина, докарана в Германия от Канада преди седмици за техническо обслужване, като се позовава на предполагаеми формални грешки. 

"Газпром" прекъсна подаването на газ за три дни, като се оправдава с ремонтни дейности по компресорна станция. Федералното правителство на Германия пък смята, че това е претекст. Според руската държавна компания последната останала турбина в компресорната станция трябва да се обслужва на всеки 1000 работни часа. Това означава, че следващото спиране вероятно ще бъде в средата на октомври. Газова политика. Графика: Bloomberg Газова политика. Графика: Bloomberg

Само преди ден ръководителят на руското газово дружество Алексей Милер коментира, че заради санкциите Siemens не може да извършва своите ангажименти във връзка с подръжката на газопровода. От германския гигант пък са категорични, че не поддържат компресорната станция "Портовая" и тази дейност е в задълженията на "Газпром". Руският президент Владимир Путин също изрази съмнения относно качеството на извършения ремонт на една от турбините, която в момента е на територията на Германия и чака "Газпром" да я приеме и инсталира отново в компресорната санция.

Милер коментира, че има съществена промяна на енергийните пазари, породена от "крайно грешните" решения и санкции на Запада, става ясно още от публикувана от "Газпром" стенограма от обръщение на ръководителя на компанията по повод Деня на работещите в петролната и газовата индустрия в Русия.

От месеци Москва обвинява западните санкции за намалените доставки по "Северен поток 1", а в Берлин отбелязват, че това е опит за шантаж, за да бъдат премахнати ограниченията за руската икономика, въведени заради войната в Украйна. 

Пълното спиране на „Северен поток", който минава през Балтийско море до Германия, ще остави само два основни маршрута за доставка на газ за Европейския съюз: един през Украйна и „Турски поток" през Черно море. Притокът през Украйна също бе ограничен, докато „Турски поток" към южната част на Европа работи без прекъсвания.

Европа се опитва да се подготви за риска от спиране на руския газ чрез попълване на резервите, осигуряване на алтернативни доставки като втечнен природен газ от САЩ и ограничаване на търсенето. 

Европейският съюз също така обмисля безпрецедентни намеси на енергийния пазар, включително ценови ограничения, намаляване на търсенето на електроенергия и извънредни данъци върху свръхпечалбите. Това допринесе за понижаване на цените през тази седмица.

В Германия коалицията на канцлера Олаф Шолц обсъжда този уикенд пакет от мерки за облекчаване на германските потребители и предприятия, за да им помогне да се справят с нарастващите разходи за енергоизточниците. 

Въпреки усилията за овладяване на кризата Европа остава уязвима, след като десетилетия наред разчиташе на евтиния руски газ, който миналата година покриваше около 40% от нуждите на ЕС от гориво. Около половината от държавите членки на ЕС са засегнати от по-ниските доставки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: georgi_shum ... Като го спре окончателно и ще му останат само два коза за шантаж ... А така все още може да демонстрира нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Мьi сами скочили от 6того етажа. Прямо през окна. Харахири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 22
georgi_shum
преди 1 година
Имбецилатори - поне да кажат като мъже - не ни кефите, спираме ви газа и точка. Жалки путинZZки изпълнения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
Хумор сатира и забава ... Накапало смазочно масло , сеца технологичен агрегат . Ми той целият да плува в масло пак ще работи ... :))) ... Не разчитайте на крадците на съдомиялни машини . От тия нищо не става . Приема се , че газопровод вече не съществува и точка . Отпадат тези които не могат да плащат и се приключва . Построява се кльон с ров пълен с вода с/у казаците и затваряме страницата . Те така искат , ние така искаме , нема кво да се церемоним повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 14
khao
преди 1 година
хубаво би било и лека редакция... Това е огромен удар за Европа, която се затруднява да запълни газовите си хранилища.. къв удар, като хранилищата са почти пълни, а по това време на годината никога не са били по пълни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 4
khao
преди 1 година
Боче... превода! oil освен нефт, означава и машинно масло... чий го дири тоя нефт в газовата турбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още