IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ангелов: Таван върху цената на руския газ ще има символично значение

По-важната мярка е отделянето на цената на тока от тази на газа, смята икономистът

15:47 | 08.09.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Таван върху цената на природния газ от Русия, наложен от Европейския съюз, ще има повече символично значение - политически знак към президента Владимир Путин, смята старши икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество". Причината е, че реално Европа почти не получава газ от Русия в момента.

Москва започна да затваря методично газопроводите към Европа още преди началото на войната в Украйна - например още от декември 2021 година доставките по "Ямал" през Полша бяха спрени, припомни още Ангелов. Според него, на базата на сигналите от Русия, през тази зима доставките ще бъдат преустановени изцяло. В момента Европа получава газ през Украйна, но в много намален обем, и през "Турски поток" и България.

Според Георги Ангелов много по-голям ефект ще има друга мярка, която ще обсъдят енергийните министри в Прага - намаляването на цената на производителите на електроенергия, които не използват природен газ. Това на практика означава "преразпределяне на печалбите" на производителите на електроенергия, с които да се финансират потребителите и бизнеса, обясни още експертът.

България е пионер в тази мярка - парите от неочакваните печалби за енергийните дружества се отпускат под формата на субсидии за бизнеса. С актуализацията на бюджета за 2022 година 47-то Народно събрание прие таван на цената на електроенергията от 250 лева на мегаватчас, а разликата до реалната борсова цена се покрива от Фонда "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС).

В България това е много лесно, защото основните големи производители на електроенергия са държавни дружества, посочи Ангелов.

Припомняме,че с решение на Министерския съвет Българския енергиен холдинг (БЕХ) вече на два пъти превежда средства във ФСЕС. На 7 септември служебното правителство определи вноска от 970 млн. лева, с която да бъде финансирана мярката срещу скъпата електроенергия за бизнеса до 30 септември.

Икономистът е категоричен, че българската схема има изкривяване - компенсациите се дават за всички потребители, независимо дали печелят, или губят от кризата. "Парите от фонда отиват при всички", каза той и препоръча мярката да бъде прецизирана и насочена единствено към тези, които страдат от тази ситуация както на ниво ЕС, така и в България.

В Брюксел предлагат облагане на неочакваните печалби за всички производители - дори и на възобновяеми енергийни източници, които в България не са включени и схемата може да бъде разширена, каза още Георги Ангелов. Според него големи печабли се трупат в петролния сектор у нас, където влиза петрол от сорта "Уралс", който е един от най-евтините в Европа.

Във връзка със заплахата за спиране на газа Георги Ангелов препоръча топлофикационните дружества да имат резерви от алтернативи - например мазут, но това гориво трябва да е последна мярка, защото се влошава качеството на въздуха. В края на август от "Топлофикация София" коментираха, че още в началото на годината са направили проверка на съоръженията и имат възможност да работят цялата зима на мазут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
С мазут и въглища към "зеленото" бъдеще, а може би минало :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още