IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предвижда планът от пет точки на Фон дер Лайен за газовата криза

Предложенията ще бъдат обсъдени с държавите членки за първи път в сряда

08:59 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Компресорна станция за "Северен поток" на територията на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Компресорна станция за "Северен поток" на територията на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейската комисия възнамерява да се бори с енергийната криза с план от пет точки, включващ специална такса за петролните и газовите компании. Опитът на руския президент Владимир Путин да разпали опасения за доставките в Европа, като намали износа на газ, „е тест за нашето единство и солидарност", заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Handelsblatt и някои други европейски медии. „Путин манипулира енергийните ни пазари и използва доставките на газ като оръжие“. 

Комисията предлага конкретни мерки за ограничаване и смекчаване на бързото покачване на цените на енергоизточниците, което предизвиква масово недоволство сред европейските граждани. Предложенията ще бъдат обсъдени с държавите членки за първи път в сряда. След това правните текстове ще бъдат представени следващата седмица.

Handelsblatt научи предварително какво се планира.

Първата точка е свързана с целите за спестяване на електроенергия в пиковите часове. „Ще се съсредоточим върху намаляването на пиковото потребление", каза Фон дер Лайен. „Заедно с държавите членки искаме да пренасочим възможно най-голяма част от потреблението на електроенергия към моменти на слабо търсене“. Например автоматизираните промишлени процеси могат да бъдат изместени към почивните дни или нощите.

В тези моменти в мрежата има по-малко електроенергия, тъй като слънчевите електроцентрали не доставят ток. През нощта обаче търсенето на електроенергия спада още повече. Поради това газовите електроцентрали обикновено не трябва да се пускат в действие през това време, дори ако търсенето на електроенергия се увеличи през нощта.

Най-големите промишлени потребители на електроенергия, поне в Германия, вече имат тарифи за електроенергия, които предлагат стимули за намаляване на потреблението през периодите на върхово натоварване. Учените виждат допълнителен потенциал, например в хладилните камери на супермаркетите или други по-малки потребители.

Ограничение на цените на пазара на електроенергия

Втората точка е ограничение на печалбата на доставчиците на възобновяеми енергийни източници на пазара на електроенергия. С това Комисията иска да се противопостави на проблема, че докато ниските производствени разходи за зелена електроенергия осигуряват на операторите на слънчеви и вятърни паркове висока възвръщаемост, потребителите на електроенергия не се възползват от тях, тъй като цената на електроенергията често се основава на високата цена на газа.


Според Фон дер Лайен ЕК иска да пренасочи неочакваните печалби, „за които енергийните компании дори не са мечтали", към обременените домакинства и предприятия за определен период от време.

В Германия коалиционната комисия вече взе решение за такава мярка. През уикенда партиите от групата на управляващата коалиция се споразумяха да въведат ценови ограничения на пазара на електроенергия за всички енергийни източници с изключение на газа. Печалбите над тази граница се прехвърлят на държавата, която иска да ги върне на потребителите на електроенергия. Някои подробности, особено размерът на лимита, все още не са ясни.

Служителите на ЕК представиха такъв инструмент в документ за обсъждане през миналата седмица. Те изтъкнаха проблем с прилагането: страните, които въведат ценови ограничения, вече няма да могат да налагат данък върху свръхпечалбата. Този данък обаче вече съществува в няколко държави от ЕС.

Повече компании трябва да плащат

Третата точка е специалният данък за петролните и газовите компании, които в момента реализират високи печалби, като например Shell, Total и Eni. ЕК говори за „солидарна вноска". Брюксел иска да избегне впечатлението, че само ЕС се възползва от зелените енергии.

Четвъртата точка е помощ за ликвидност за комуналните услуги. Държавната помощ за германския доставчик на електроенергия Uniper се счита за пример в Брюксел. Комисията иска да промени закона за държавните помощи по такъв начин, че за държавите членки да стане по-лесно да защитават закъсали комунални концерни. „Енергийните ни компании са незаменими, за да поддържат осветлението, топлината в домовете и икономиката ни", поясни Фон дер Лайен.

На пето място ЕК настоява за ценови таван на руския газ. Комисията иска да се възползва от факта, че Русия не може да пренасочи износа си на газ към други пазари в краткосрочен и средносрочен план - за тази цел все още няма газопроводи към Азия. Във вътрешен документ, получен от Handelsblatt, обаче органът признава, че ограничението на цените крие риск Русия да отвърне с „пълно прекъсване на доставките". 

За пореден път Брюксел издига идеята за съвместно организиране на покупките на газ - точно както ЕК пое снабдяването с ваксини по време на пандемията. Това би улеснило налагането на ценови таван.

Доставките от Русия вече почти не са важни

Ограничаването на цените на руския газ се обсъжда от дълго време в Брюксел, особено от италианския министър-председател Марио Драги. Досега обаче не е постигнато мнозинство сред държавите членки на ЕС. Особено германското правителство изрази неохота с аргумента, че ЕС не бива да дава на Кремъл повод да намали износа на газ. Този аргумент обаче вече не е актуален. 

Русия спря доставките по газопровода "Северен поток 1" през Балтийско море. Германското правителство не очаква тръбопроводът да бъде пуснат отново в експлоатация. Единствено през украинската тръбопроводна мрежа все още постъпва известно количество руски газ в Германия.

ЕК използва тази ситуация за своето предложение. „Като намалява обемите и влияе върху цените (също и като създава несигурност), Русия упражнява монополно положение при доставките на природен газ за Европа", обосновава ЕК намесата на пазара в своя документ.

Възниква обаче въпросът дали съображенията за ограничаване на цените не са закъснели. Вносът на газ от Русия вече беше драстично намален, а в края на годината ЕС иска да се откаже до голяма степен и от руския петрол. Това означава, че Европа не разполага с необходимата покупателна способност на пазара, за да диктува цените на доставчика.

 

Според Фон дер Лайен доставките на руски тръбопроводен газ за Европа вече са намалели от 41% от общия внос през миналата година до 9% през тази. Въпреки това ръководителят на комисията е сигурен, че мярката е ефективна. „За Русия е почти невъзможно да намери нови клиенти за тръбопроводен газ в краткосрочен план“. Ограничаването на цените на руския газ е необходимо, „за да се ограничат приходите на Путин за финансиране на престъпната му война срещу Украйна".

Комисията очаква, че именно по този въпрос ще трябва да се водят преговори с държавите членки. От правна гледна точка тя иска да формулира тавана на цената на газа по такъв начин, че да не се изисква единодушие между националните правителства.

Зелените в Европейския парламент изразяват одобрение, особено за планираната специална такса за петролните и газовите компании. „Време е да намалим непропорционално високите корпоративни печалби", заяви Расмус Андресен, говорител на германските Зелени. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още