IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ внася още 970 млн. лева във фонда за енергийна сигурност

Средствата ще бъдат насочени към схемите за компенсация за скъпата електроенергия

17:14 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще внесе 970 млн. лева във Фонд "Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС), които да бъдат изразходвани по схемите за компенсация на високите енергийни цени за периода от 1 юли до 30 септември. Вноската беше одобрена по време на заседание на служебното правителство.

Средствата ще бъдат осигурени от дъщерните дружества в състава на БЕХ, които произвеждат електроенергия, уточняват от Министерския съвет.

Оттам напомнят, че с актуализацията на бюджета за 2022 година 47-то Народно събрание прие таван на цената на електроенергията за бизнеса - със средства от ФСЕС се покрива 100% от разликата между 250 лева за мегаватчас и постигнатата реална цена на енергийната борса. Мярката важи до края на 2022 година.

Източник на средствата са държавните предприятия от сектор електроенергетика. Размерът на вноската им се определя от Министерския съвет по предложение на енергийния министър или при отчитане на себестойността на произведената електроенергия, като се вземат предвид разходите за инвестиции и ремонти на дружествата.

Това е втора вноска, определена от служебното правителство, от БЕХ за ФСЕС. В средата на август енергийният холдинг внесе 700 млн. лева отново за компенсациите за скъпата електроенергия.

В началото на месеца БЕХ публикува своя отчет за второто тримесечие, който показа ръст на печалбата от почти 400% до 2,8 млрд. лева. Основна част от този ръст се дължи на високата цена на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още