IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация - София" може да работи цялата зима на мазут

Дружеството не печели от ДДС и ако има указания от Министерството на финансите, изравнителните сметки ще бъдат коригирани, коментира директорът на дружеството

09:59 | 29.08.22 г. 5
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

"Топлофикация - София" може да работи повече от 3 месеца на мазут - оборудването е проверено и има готовност при евентуално прекъсване на доставките от природен газ да премине на мазут. Това обясни в ефира на bTV директорът на общинското дружество Александър Александров.

Той припомни, че от създаването си дружеството е работело на мазут и на по-късен етап е преминало на природен газ, защото е по-екологично гориво. "Топлофикация - София" има уверенията на Министерството на енергетиката и на "Булгаргаз", че няма да има прекъсване на газоподаването в отоплителния сезон. Но също така има и готовност, при евентуално спиране, да бъде използвана и алтернативата.

"Това изисква много сериозна логистика и увеличаване на производството на мазут", допълни още Александров и уточни, че в момента производството на Балканския полуостров не е голямо, тъй като няма и потребление, но има всички индикации, че параметрите ще бъдат достигнати в случай на нужда.

"Топлофикация - София" е най-големият потребител на природен газ в страната - около 1 млрд. куб. метра природен газ годишно. Това е към 1/3 от потреблението на суровината в страната. 

Директорът на дружеството коментира и казуса с изравнителните сметки и начисления данък добавена стойност (ДДС). Според него "Топлофикация - София" е имала инструкции от Министерството на финансите как да изготви фактурите предвид променената ставка на данъка от началото на юли, но в петък (26 август) ведомството е публикувало нови насоки, които още се анализират от топлофикационното дружество и топлинните счетоводители.

Реално "Топлофикация - София" не печели нищо от това, че начислява 20% във фактурите, а не 9%, тъй като средствата влизат директно в бюджета, допълни още Александър Александров. Той каза още, че предстоят разговори с представители на Министерството на финансите, за да бъде изяснен казусът.

Без никакво съмнение сметките ще бъдат коригирани, ако има насока от финансовото ведомство за това, гарантира директорът на общинското дружество.

Александров коментира и бъдещото оздравяване на "Топлофикация - София". Дружеството има дългове от над 1 млрд. лева, част от които се дължат на решенията на енергийния регулатор. На 1 юли тогавашното ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри прогнозна цена на газа за регулаторния период (до 30 юни 2023 г.) от 114 лева за мегаватчас. В момента цената на "Булгаргаз" е малко под 300 лева за мегаватчас.

Александров обясни, че трябва да бъде намерен "солиден инвеститор", който да осъществи модернизацията на дружеството. "Не смятам, че собствеността има важен елемент в това нещо", заяви той на въпрос дали държавата би се справила с управлението на "Топлофикация - София", след като общината няма успех.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007...възможно е... все пак и пияната армия му е мерило за суперсила, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Един Българин
преди 1 година
Климатици и закриване на Топлофикациите в цялата страна. Безумно е поддържането на изкуствено дишане на тези комунистически мастодонти. Единствено при бойлерите е кофти положението. Сложно е с термпомпа т.к. няма къде да се сложи външното тяло в общия случай. Вариант е във всяка абонатна станция да се сложи мощна ТП за входа. Това ще изисква минимални промени и ще осигури и топла вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007 Топлофикация софия е едно комунистическо наследство, със самото си съществуване доказващо, че от иноватините компании нищо не става. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Топлофикация София ти е некакво мерило за иновативна компания , лидер в технологичните подобрения за качествен живот ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Мазутът - бъдещето на зелената енергетика! Не някакви зелени и пембени водороди дето разправят тука по форума... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още