IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Ако се спре топлоподаването за София, то ще е заради липсата на газ

Случващото се е откровено признание, че в държавата не са подсигурени достатъчни количества газ, заяви кметът на столицата

16:33 | 22.07.22 г. 2
<p>
	Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на пресконференция за проблемите с газа и топлоподаването. <em>Снимка БГНЕС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на пресконференция за проблемите с газа и топлоподаването. Снимка БГНЕС

 

Заявеното от енергийния регулатор съгласие "Булгаргаз" да спре подаването на газ към "Топлофикация София" е откровено признание, че в държавата не са подсигурени достатъчни количества газ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция във връзка със ситуацията с "Топлофикация София".

"Ако спре топлоподаването за столицата, ще е заради липса на газ, а не заради други причини", посочи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) даде съгласие от 1 септември "Булгаргаз" да спре подаването на газ към "Топлофикация София" с мотив, че тези количества ще се нагнетят в хранилището в Чирен като резерв за зимата.

„Немислимо е да кажат, че спират топлоподаването за над 1 млн. души софиянци, за да отклонят количества газ към Чирен. Това е откровено признание, че нямат достатъчно количества газ. Нещо, което „Булгаргаз" призна преди няколко дни. Понеже няма достатъчно количества газ се вземат от най-голямата топлофикация. Разбирам безизходицата, в която се намира както правителството, така и "Булгаргаз", които не успяха повече от 6 месеца да осигурят нужните количества, но да спреш газа на София е абсолютен провал и безотговорност“, каза Фандъкова, цитирана от БТА.

"Топлофикация София" дължи 328 млн. лв. на „Булгаргаз“, но в същото време държавата, в лицето на КЕВР, официално призна, че дружеството има недовзет приход от 332 млн. лв. за последния отоплителен сезон, добави Фандъкова. 

По думите на кмета има две решения за справяне с проблема – единият е, ако държавата иска да помогне на своето дружество „Булгаргаз“, тя може веднага да издължи парите, които се дължат на топлофикационното дружество за целия минал  регулаторен период. Другият е да се направи споразумение и тези 332 млн. лв. директно да отиват в "Булгаргаз" или БЕХ. 

„Много е важно да знаем ясно и точно какви количества газ има гарантирани от "Булгаргаз“, отговори Фандъкова на въпрос каква е възможността от септември "Топлофикация" да остане без газ. Кметът на София каза още, че за първа година дружеството няма разговори за договор за газ през януари догодина. Разговори на ниво дружества има, но гаранции – не, посочи Фандъкова. 

Вчера Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) назначи проверка на топлинното дружество „Топлофикация – София“. Причината е писмо на газовия доставчик „Булгаргаз“ до КЕВР за просрочени задължения от над 328 млн. лв. на дружеството с принципал Столичния общински съвет. 

Заради забавянето на издълженията „Булгаргаз“ се намира в тежко финансово положение. От там посочиха, че ако до 20 август просрочените задължения не бъдат заплатени, доставките на газ за "Топлофикация - София" ще бъдат преустановени от 1 септември чрез прекратяване на договора за доставка на природен газ. Дълговете от дружеството ще бъдат събрани по съдебен път, посочиха още от там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Не, ако спре топлоподаването, то ще е от излишък на евроатлантически ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Общо взето е опасно да се ев а.ват със столицата, защото може да има въстание на неумитите. А там партийно деление няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още