IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на КЕВР: Регулаторът спира работа в условията на енергийна криза

Решенията на КЕВР обаче са легитимни, защото са взети с единодушие от комисарите и гласът на председателя не е бил решаващ

16:17 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Снимка: БГНЕС/Спасияна Сергиева</em></p>

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Снимка: БГНЕС/Спасияна Сергиева

С днешното решение на Конституционния съд Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) спира работа в условията на енергийна криза, коментира председателят на институцията Станислав Тодоров. По-рано днес стана ясно, че неговият избор от Народното събрание противоречи на Конституцията.

България е напът да остане без правителство, работещ парламент и без енергиен регулатор, каза Тодоров по време на брифинг. Той уточни, че председателят е ръководител на администрацията и под въпрос е поставено дори и изплащането на заплати на служителите.

Решението на Конституционния съд трябва да бъде публикувано в Държавен вестник.

Станислав Тодоров посочи, че ще се съобрази със съдебното решение и ще напусне поста си. Той допълни, че е изненадан от решението на Конституционния съд. Юридическият екип на комисията е препоръчал на Тодоров да не упълномощава друг член, който да изпълнява функциите на председател, защото това ще бъде направено в условия, при които е бил наясно, че решението за избора му е нищожно.

Председателят на КЕВР призова Народното събрание и особено партиите с опит - БСП, ДПС и ГЕРБ, спешно да стартира процедура за избор на нов председател.

По време на своето изявление Тодоров коментира, че решенията, взети от КЕВР, са валидни, защото са приети единодушно от всички членове на регулатора, което означава, че гласът на председателя не е бил решаващ. Тодоров изтъкна ценовите решения за електроенергията и топлинната енергия, за либерализацията на газовите пазари, сертификацията на газовата връзка с Гърция - IGB.

Но с решението на съда няма как да бъде взето решение за цената на газа за август.

Обявяването на решението за назначение за нищожно спира и проверката в "Топлофикация София". Дружеството има задължение от 330 млн. лева към "Булгаргаз", с която сума компанията може да нагнети около 1/3 от капацитета на газохранилището "Чирен".

"Булгаргаз" действа в условията на форс мажор и затова регулаторът досега приемаше известно закъснение при внасянето на ценовите заявления, уточни още председателят на енергийния регулатор. В последните месеци компанията внасяше ценовите заявления след 1-во число на месеца, тоест в деня, в който по закон КЕВР трябва да реши каква да е цената на обществения доставчик за текущия месец.

С решение на Народното събрание Станислав Тодоров беше избран на поста председател на КЕВР на 9 февруари. Още тогава се появиха съмнения за законността на процедурата, защото с промени в Закона на енергетиката в движение се смениха изискванията към председателя. Той беше кандидат на "Продължаваме промяната", като останалите партии се въздържаха да предложат свои номинации.

Тодоров замести Иван Иванов, който заради провалени процедури за избор остана начело на регулатора почти 2 години след изтичане на мандата му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още