IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд определи избора на нов председател на КЕВР за незаконен

Енергийният регулатор в момента няма ръководител, категорични са от ГЕРБ-СДС

12:45 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Конституционният съд определи избора на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров за противоконституционен. Мотивите за решението ще бъдат публикувани по-късно, съобщават от институцията.

Съдът разгледа назначението на Тодоров след иск, подаден от ГЕРБ. В него бившите управляващи посочиха, че неговата кандидатура не отговаря на изискванията в закона към момента на номинирането му за длъжността.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви в пленарната зала, че депутатите трябва да изслушат министъра на енергетиката в оставка Александър Николов по казуса. Според нея с това решение всяка заинтересована страна може да обжалва всеки акт на КЕВР при новото му ръководство.

Искането на Атанасова обаче не беше разгледано, защото тя не използва процедурата за искане на допуск в пленарната зала.

Радослав Чолаков (ГЕРБ - СДС) заяви, че до края на деня Станислав Тодоров трябва да освободи кабинета си и регулатора в момента няма ръководител.

Според бившия зам.-министър Жечо Станков решението на Конституционния съд може да донесе огромни щети за бюджета. Той призова председателстващия заседанието Атанас Атанасов да повика министрите на финансите и на енергетиката и премиера в пленарната зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още