IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът поиска данъчна проверка на изравнителните фактури на топлофикациите

Според анализи "Топлофикация София" е издала изравнителните сметки с ДДС от 20%, което е нарушение на закона

14:08 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Проверка дали топлофикациите прилагат намалената ставка на данък добавена стойност (ДДС) в изравнителните фактури, поиска омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до Националната агенция за приходите (НАП). Топлофикационните дружества изпращат сега сметките за абонатите, които са на годишен отчет, относно реалното потребление на топлинна енергия.

В повечето случаи тези фактури са издадени след датата 9 юли, когато беше прието намалението на ставката на ДДС за предоставяне на топлинна енергия от 20% на 9%. Фактурите се издават на базата на отчетите, които се извършват до средата на юли, посочва омбудсманът в своята препоръка до ръководството на приходната агенция.

Ковачева обръща внимание, че е получила множество жалби от граждани по отношение на изравнителните сметки на "Топлофикация София" и прегледът на фактурите е показал именно това - дружеството не се съобразява с промените и издава документите в нарушение на Закона за ДДС. Според текстовете на закона при доставка с периодично или непрекъснато изпълнение всеки период, за който е уговорено плащане, се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата, на която плащането е станало дължимо.

Задължението да начисли ДДС възниква едва на датата на възникване на данъчното събитие, подчертава Ковачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още