IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата: Гражданите плащат цената за грешки и пропуснати ползи от „Топлофикация София“

От планираните инвестиции за около половин милиард лева в инвестиционната програма на столичното топлофикационно дружество са реализирани едва 33%

14:19 | 20.09.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Ръководството на „Топлофикация София“ и едноличният собственик на дружеството – Столична община, не са извършили необходимите инвестиции за технологично обновяване на производството и това е довело до влошаване на финансовото състояние на дружеството. Негативната тенденция е известна от години, но въпреки това не са предприети мерки за модернизация на дейността на топлофикационното дружество. Това констатира Сметната палата при одит на топлофикационното дружество за периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2020 г. и потвърждава, че то не е в състояние да погасява задължения към доставчиците.

От независимата одитна институция констатират, че тежкото финансово състояние на „Топлофикация София“ се влияе от външни и вътрешни фактори. Ако външните фактори като цената на природния газ и цената на квотите за вредни емисии не зависят от решенията на ръководството, то от неговите управленски решения зависи повишаването на производствената ефективност и екологичните характеристики на централите. При подходящи мерки би се оптимизирало използваното количество природен газ и биха се ограничили плащаните от дружеството количества генерирани въглеродни емисии, смятат в Сметната палата.

Проверката показва, че остарялата и неефективна технология за извършване на основната дейност на дружеството води до неспазване на европейските екологични норми на допустимите емисии азотни оксиди и парникови газове, както и до увеличение на цената на топлоенергията, която се плаща от гражданите.

„Топлофикация София“ е в тежко финансово състояние, трайно нерентабилно и със задълбочаваща се неплатежоспособност и декапитализация, е записано в одитния доклад на Сметната палата.

Ръстът на натрупаните загуби към края на 2020 г. възлиза на близо 740 млн. лв. За последно дружеството е имало печалба през 2012 г. Задълженията към края на 2020 г. надхвърлят 1 милиард лева. 75% от тях са  по договорите за доставка на природен газ и се равняват на 63% от сумата на собствения капитал и пасивите на дружеството.

Сред вътрешноорганизационните фактори за негативната тенденция са решенията и действията на ръководството и на едноличния собственик на капитала – Столична община. Одиторите констатират, че в периода от 2018 г. до 2021 г. не е провеждан публичен конкурс за избор на състав на членовете на съвета на директорите и надзорния съвет на „Топлофикация София“.

Дисбалансите между входящите и изходящите парични потоци също създават ликвидни затруднения и водят до циклично натрупване на задължения към доставчика на природен газ.

Въпреки че според Инвестиционната програма от Бизнес плана 2015 г. – 2019 г. на „Топлофикация София“ са планирани инвестиции за около половин милиард лева, реализирани са едва 33% от тях. 

Поради липсата на модернизация е невъзможно да се оптимизира потреблението на природен газ и да се ограничи генерирането на значителни количества парникови газове, което от своя страна води до превишение на допустими норми и системно увеличение на разходите за закупуване на квоти емисии, е друг извод на одиторите. Те установяват, че средната възраст на експлоатираните съоръжения и инсталации е около 36 години, като в основната си част те са проектирани и изградени по технологии от средата на миналия век и не отговарят на съвременните изисквания за ефективност и опазване на околната среда.

По данни на Изпълнителна агенция околна среда, двете най-големи мощности на дружеството – „ТЕЦ – София“ и „ТЕЦ - София Изток“ превишават допустимите норми на азотни оксиди значително – до три пъти за „ТЕЦ - София Изток“ и до пет пъти за „ТЕЦ – София“, което е в нарушение на европейските директиви.

През 2019 г. Столичният общински съвет възлага на ръководството на „Топлофикация София“ да предприеме действия за избор на независим международен консултант, който да проучи възможностите за технологично обновление и финансово стабилизиране на дружеството. В доклада на консултанта, представен на Столична община през февруари 2022 г., са набелязани конкретни мерки за модернизация, надграждане и подобряване на сигурността и ефективността на централите и на топлопреносната мрежа, които са оценени на 860 млн. евро.

Според консултанта, осигуряването на финансиране за тези мерки е свързано с изпълнението на две приоритетни действия, а именно диверсификация на доставките на природен газ и подписване на един или повече дългосрочни договори за покупка на електроенергията, която ще се произвежда от новоизградените мощности. Допълнително е посочена и важността от предоговаряне на съществуващите условия за погасяване на натрупаните задължения към БЕХ и „Булгаргаз“, така че да се осигури възможност на дружеството да получи и обслужва нови кредитни линии за финансиране на инвестиционните проекти.

По време на одита са установени и нарушения на законодателството при възлагането на обществени поръчки и недобро стопанисване на недвижими имоти на топлофикационното дружество –  жилища и обекти с търговско предназначение, констатира Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още