IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходимите количества газ за "Топлофикация София" са осигурени до края на 2023 г.

Подписан е договор с "Булгаргаз", който гарантира погасяването на задължения за над 680 млн. лв.

12:20 | 12.09.22 г. 5
Осигурени са доставките на газ за Топлофикация София. Снимка: БГНЕС
Осигурени са доставките на газ за Топлофикация София. Снимка: БГНЕС

Всички необходими количества природен газ за работата на "Топлофикация София" през следващата година ще бъдат осигурени. Това съобщи на съвместен брифинг със служебния министър на енергетиката Росен Христов в Столичния общински съвет (СОС) председателят на съвета Георги Георгиев.

Те обявиха, че е подписан договор между „Топлофикация София” и „Булгаргаз”, което е гаранция за доставките. Така доставките на природен газ за дружеството са гарантирани за цялата следваща година. „От 7:00 ч. на 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени“, заяви Георгиев.

Вече е факт погасяване на задължения за над 680 млн. лв., които „Топлофикация София“ дължи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на "Булгаргаз". 

„Изготвили сме и са подписани споразумения за прихващане на този дълг, за да може дружеството да поеме глътка въздух и поскъпването да не бъде за сметка на хората ”, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Според председателя на СОС бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 млн. лева. Това е поскъпването на природния газ от миналия септември до днес, който остана некомпенсиран по никакъв начин, посочи Георгиев.

Заради увеличението от 40% на цената на парното в София от юли председателят на Столичния общински съвет призова да се обмислят компенсации, подобно на тези за тока, горивата и природния газ, така че да не се налага софиянци да усетят разликата.

Служебният енергиен министър Росен Христов обясни, че работната група за оздравяване на "Топлофикация София" работи интензивно и само за няколко седмици има значителен напредък.

„Работната група ще продължи за дългосрочно стабилизиране, модернизация, подобряване на ефективността на дружеството. Целта е "Топлофикация София" да работи на пазарен принцип без нужда от помощи и да осигурява топлинна енергия на приемливи цени“, поясни министърът.

„В момента сме се фокусирали върху тези спешни мерки за прихващане на задължения и решаване на проблемите с паричния поток, но това са само междинни крачки, крайната ни цел е едно дружество, което да работи самостоятелно без постоянна необходимост от помощи, което да осигури топлинна енергия на софиянци на оптимална цена и да може да функционира на пазарен принцип. През следващите седмици се очаква да доработим останалите части от проекта по стабилизиране на дружеството“, каза още министърът. 

Работната група има за цел да намери кардинално решение на проблема със състоянието на топлофикацията, така че дружеството да се развие икономически, екологично и като цена. Това е възможно само с международна подкрепа - оператор, който е с подобна експертиза. Разработват се варианти как да се случи най-бързо, поясни министърът на енергетиката.

Георгиев припомни, че се работи по привличане на международен инвеститор в "Топлофикация София", който да вложи средствата, за да може да се произвежда електрическа енергия, от която се печели повече и така дружеството да бъде стабилизирано.

В края на август кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че „Топлофикация София“, по разпореждане на Столичния общински съвет (СОС), разработва процедура за намиране на външен инвеститор. Тя посочи, че собствеността на дружеството трябва да остане публична, независимо дали ще се управлява от общината или от държавата. Трябва да подчертая, че категорично не се допуска смяна на собствеността от публична, каза тогава Фандъкова. По думите ѝ приватизацията на дружеството не стои на дневен ред. Според кмета на София е необходимо да се намери външен инвеститор, който да управлява „Топлофикация София“, като планът, разработен от общината, предвижда това да става под формата на външен мениджмънт

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
БОНВИВАН1
преди 1 година
Ние *** ли сме?!Прочетох заглавието: Необходимите количества газ за "Топлофикация София" са осигурени до края на 2023 г. Прочетох и първото изречение: Всички необходими количества природен газ за работата на "Топлофикация София" през следващата година ще бъдат осигурени. И спрях да чета. Никой ли не прави разлика между СА осигурени и ЩЕ бъдат осигурени. Хайде малко на по-високо ниво списвайте и преписвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
Приватизирайте я най-после тази столична топлофикация, както се приватизираха останалите топлофикации из страната. Нека пазарната инициатива да си свърши работата и да оправи положението. Държавата е лош стопанин, дайте топлофикацията на частно и частника ще оправи положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
Подписването на договор, било гаранция за доставка :))))Те обявиха, че е подписан договор между Топлофикация София и Булгаргаз, което е гаранция за доставките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Да намалят топлоподаването за да пестят газ до пълното спиране на тия обирджии! 30 градуса колкото да се къпеш, а отопление на климатици. Ще даваме ток за да горим газ за топлофикациите?!!! Климатикът е термопомпа 1КВч=>4-5КВч каква ние далаверата да взимаме газ за гоерне г-н Министър?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Този човек Георги Георгиев защо обвинява така глупаво други хора, предното правителство му било виновно, че не субсидирало газта за отопление на София и сега гражданите щели да плащат повече. Добре аз съм съгласен да субсидираме газта първо с неговата заплата, тя също идва от бюджета точно от където биха дошли и парите за субсидиране които той иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още