IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община търси инвеститор за модернизацията на "Топлофикация-София"

Отоплението на столичани е гарантирано, въпросът е какви ще са цените, посочи Йорданка Фандъкова

10:58 | 30.08.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Топлофикация - София" е в регулаторен капан, а дългосрочното решение е модернизация на дружеството. Инвестицията в изграждането на нова мрежа е около 800 млн. лева. Това заяви в интервю за БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия“, посочи кметът.

По думите й решението е да се търси външен инвеститор, който да изпълни програмата. От общината са подготвили дългосрочен план за модернизацията на столичната топлофикация, който ще бъде представен или на държавата, или на потенциалния инвеститор. 

„Създадена е работна група. Разработва се открита процедура за намиране на външен инвеститор“, добави кметът на София.

Фандъкова разясни, че не се допуска смяна на собствеността на "Топлофикация" от публична - независимо дали ще бъде общинска или държавна, като не се предвижда приватизация.

По думите ѝ не може да бъдат товарени повече гражданите и да бъдат увеличавани цените на услугата.

„Някои експерти говорят от 1 януари да бъдат отново увеличени цените. За мен това е неприемливо, защото и без това цените, които бяха определени от 1 юли, са вече доста високи за гражданите вече го усещат в сметките си за топлата вода", добави Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет посочи, че предстоящата зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. „Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените", посочи Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ "Топлофикация-София" е обречена да трупа нови задължения в тази ситуация заради огромната разлика на цените, определени от КЕВР, на които "Топлофикация" купува газ.

"Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която "Топлофикация" купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната енергия и е заложил вътре цена на газа от 114 лева, това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината "Топлофикация" ще натрупа нови над 500 милиона задължения", допълни Йорданка Фандъкова.

Според нея трябва да бъдат предвидени компенсации за газа, не само за тока.

"Трябва да се гарантира нормалната работа на училищата и детските градини, да не се допускат дървени ваканции", каза още Йорданка Фандъкова.

По темата с мигрантите Йорданка Фандъкова посочи, че няма извънреден натиск към града. "Има покачване на броя на мигрантите, минават транзитно през София. СДВР и Общинска полиция ще патрулират на най-рисковите места - Лъвов мост, площад "Бански", заяви Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
karadjata
преди 1 година
Закривайте го това Топлофикация София или го давайте на инвеститор за 1 лев, който да го модернизира и да може да му изплаща задълженията, че не може цял живот цяла България да плаща парното на софиянци. До като е държавно (общинско) оправия няма да има само нови загуби и кражби това ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още