IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството готви спешно преструктуриране на "Топлофикация София"

Управляващите обмислят и подкрепа за скъпия газ, коментира енергийният министър Александър Николов

18:40 | 06.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

"Топлофикация София" трябва да бъде преструктурирана максимално бързо, коментира министърът на енергетиката Александър Николов. Той, заедно с финансовия министър Асен Василев, участва в изслушване по време на съвместно заседание на енергийната и финансовата комисия към Народното събрание, на което беше дискутирана помощта за индустрията за скъпия ток.

Общинското дружество е във фактически фалит и се подготвят редица мерки за стабилизирането, обясни Асен Василев. Той обясни, че се анализират някои въпроси, включително защо "Булгаргаз" не взима в пълен обем договорените количества газ от Азербайджан, както и защо продава в чужбина газ от "Чирен" с печалба, а не предлага тези количества на българския пазар, включително и за топлофикационното дружество.

В края на 2021 година директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов обясни, че на пазара се предлагат единствено излишните количества природен газ и с печалбата увеличават ликвидността си.

Асен Василев беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2013 година. Той каза, че още тогава "Топлофикация София" е имала сериозни проблеми и още тогава е имало идеи да се използва геотермална енергия, за да бъдат намалени разходите, но това така и не е било осъществено.

Все пак един от големите проблеми за дружеството - несъбрани задължения от клиенти, е решен. През 2013 година събираемостта е била 60% от задълженията, а днес вече е 93%.

"Топлофикация София" е дружество, което е от ключово значение за енергийната система, затова и то ще трябва да бъде оздравено, обясниха двамата министри по време на изслушването.

"Проблемът е структурен", категоричен беше Василев и допълни, че през тази зима ще бъдат отпуснати финансови средства, за да не спре работа дружеството. След това ще бъдат направени "реални действия".

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова , която днес е депутат от ГЕРБ-СДС , препоръча при тези мерки да се вземе предвид, че "Топлофикация София" работи в регулаторен режим. 88% от разходите на дружеството са свързани с покупката на емисии и за природен газ, допълни Делян Добрев (ГЕРБ-СДС).

Николов посочи, че има възможност за по-добро управление на административните разходи. Например германските компании в момента работят с квоти емисии въглероден диоксид, купени преди 3-4 години, когато цената им беше нищожна спрямо днешните нива. Българските компании обаче купуват "постфактум", което води до огромни загуби.
Преди месеци бившият вече директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) предложи да вземе под шапката си общинската "Топлофикация София". Дружеството дължи милиони на държавния холдинг по стари сметки за природен газ.

По време на изслушването н парламента Александър Николов каза още, че се обмисля и подкрепа за бита заради високата цена на природния газ. Преди дни той обясни, че към момента цената на суровината в България е по-ниска от средната в Европа, заради което компаниите не са в неравностойно положение спрямо своите конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Кой е толкова глупав да пита защо Булгаргаз продавал газ в чужбина с печалба вместо да го даде на Топлофикаията която няма да го плати? Пак ли калинки в правителството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още