IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква цена на газа за октомври под 240 лв.

Решението кой ще бъде стратегическият доставчик на газ, остава в ръцете на бъдещото правителство, каза директорът на "Булгаргаз" Деница Златева

10:18 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Очакваме цената на газа за октомври да е под 240 лв. (за мегаватчас - бел. ред.). Това каза по bTV директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

Тя коментира обявените вчера търгове за дългосрочни доставки на втечнен газ.

„Вчера обявихме стартирането на четири търга (за доставка на втечнен газ) – два краткосрочни за ноември и декември, един средносрочен, с който ще покрием цялата 2023 г. и един изключително стратегически 10-годишен търг, в изпълнение на решението на служебното правителство за увеличаване на капацитета на бъдещия терминал в Александруполис“, заяви Златева. По думите ѝ предишният подход да се пускат търгове месец за месец е поставило „Булгаргаз“ в ситуация да осигурява количества и за тази година. 

Златева заяви, че има интерес към търговете – от солидни фирми, които използват момента. Вече текат сроковете - търгът за ноември трябва да приключи на 4 октомври, търгът за декември - на 18 октомври, а годишният - на 4 ноември. "Очакваме цената на газа за октомври да бъде под 240 лева“, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“. Тя очаква подобна цена и за ноември и декември.

„С този подход ще има конкурентна и прозрачна цена“, посочи Златева. И уточни, че решението кой ще бъде стратегическият доставчик на газ, остава в ръцете на бъдещото правителство.

Директорът на дружеството увери, че ще бъде осигурено достатъчно количество природен газ, така че ако нямаме руски газ, да не изпадаме в недостиг. „Ще осигурим повече от необходимото“, посочи тя.

„Булгаргаз“ все още има действащ договор с „Газпром“ до края на 2022 г., припомни тя.

„Ние, като изрядна страна по договора, продължаваме да го изпълняваме. Пращаме всеки ден заявки за договорените дневни количества, получаваме потвърждения, че нула количества ще бъдат доставени. Предприели сме действия да получим остатъчното количество природен газ по договора, но за нас е изключително важно да осигурим сигурни и надеждни доставки“, каза тя. Затова диверсифицираме риска, имаме договор с азерската компания, диверсифицирали сме и доставките за втечнен природен газ, ще миксираме газовите доставки, за да няма риск от прекъсване на доставките, обясни Златева.

В края на август служебното правителство възобнови преговорите с “Газпром” по действащия договор, който изтича в края на годината.

Златева заяви, че се подхожда изключително отговорно за доставките и диверсификацията на природен газ в България. „Осигуряването на газовите доставки за нас не е шега“, заяви директорът на газовото дружество.

Деница Златева съобщи още, че интеконекторът с Гърция ще заработи на 1 октомври, като отчете добрата работа на ресорните министерства за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още