IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите пазари засега не обръщат внимание на новото напрежение в Украйна

Цената на природния газ на TTF падна под 150 евро за мегаватчас

10:37 | 10.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Газовите пазари в Европа засега омаловажават риска от ескалация на конфликта между Русия и Украйна - цената на природния газ на водещата борса вече е под 150 евро за мегаватчас. Напрежението във военните действия ескалира в събота (8 октомври), когато в сутрешните часове експлозия разтърси Кримския мост и повреди участък от пътното платно.

Според съобщенията на руските власти в момента трафикът по съоръжението е възстановен, но само за автомобили и се извършва само в едното платно. Железопътните превози се извършват по график, макар че при експлозията се запали цистерна с гориво и от кадрите инфраструктурата е засегната видимо.

Кремъл определи случилото се като "терористичен акт" и обвини за него спецслужбите на Украйна. В първите изявления и България беше замесена в случая - според руското следствие взривът е причинен от камион с експлозиви, който е тръгнал от България.

Отговорът на Москва тази сутрин (10 октомври) за нападението над Кримския мост е обстрел над украинската столица Киев.

Движението на цената на газа в последните три месеца на TTF Движението на цената на газа в последните три месеца на TTF

Цената на природния газ в Европа се повиши рязко до близо 225 евро за мегаватчас при друга експлозия - по три от тръбите на проекта "Северен поток" в края на септември. Оттогава обаче тенденцията е надолу и тази сутрин ноемврийските контракти на газа се търгуват за 150 евро за мегаватчас, или с почти 4% по-евтино спрямо края на миналата седмица. На 7 октомври природният газ затвори на цена от 156,20 евро, като под това ценово ниво газът се търгуваше за последно на 1 юли.

На 26 август беше достигнат рекордна цена при търговията с газ в Европа - 350 евро за мегаватчас. Тогава за последно пазарите реагираха на заплахите на Русия да преустанови доставките на природен газ в Европа. След това те действително бяха спрени към Германия заради открит технически проблем по газопровода "Северен поток 1". Но оттогава търговията сякаш преодоля страховете, свързани с Русия.

В Европейската комисия (ЕК) пък работят над нов ценови индекс за газа, коментирайки, че TTF вече не отразява в пълна степен случващото се в газовия сектор на Европа. В момента на континента доставките на втечнен газ преобладават и затова е нужна промяна при индексирането на цените по договорите, коментират от Брюксел.

По-късно днес "Булгаргаз" ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) своята прогноза за цена на газа през ноември. Очакванията на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов са тенденцията за поевтиняване на суровината да продължи и през следващия месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още