IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин обяви взрива на Кримския мост за терористечен акт, намеси и България

Камионът, който се взриви на моста, е минал през страната ни, съобщават руските власти

23:20 | 09.10.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Взривът на Кримския мост беше определен в Кремъл като "терористичен акт", а България се оказа замесена - камионът, който се взриви на съоръжението, е преминал през страната ни. Руският президент Владимир Путин коментира след заседание на Следствения комитет на Руската федерация, че инициатор на този терористичен акт е Украйна, е видно от стенограмата на срещата, публикувана на сайта на Кремъл.

"Това е терористичен акт, чиято цел е разрушение на критично важна гражданска инфраструктура на Руската федерация. Автори, изпълнители, поръчители са спецслужбите на Украйна", заяви Владимир Путин.

По време на срещата ръководителят на Следствената служба Александър Бастрикин допълни още, че в този терористичен акт са участвали и руски граждани и чужди държави.

По негови данни камионът, който се взриви в събота сутринта на Кримския мост е минал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия и през Краснодарския край. С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) са установени шофьорите и лица, които са били на територията на Русия, и които вероятно са съпричастни към организирането на този терористичен акт. По случая е възбудено дело по текстовете, касаещи тероризъм в руския Наказателен кодекс.

Това са само предварителните резултати от работата на службите, работили по случая. Рано сутринта в събота (8 октомври) камион се взриви на Кримския мост и подпали цистерна, движеща се по железопътната линия на моста. В резултат две платна от моста бяха повредени, но движението на автомобилите беше възстановено - засега само с леки автомобили. Движението на влаковете същобеше възобновено само часове след взривовете. 

Мостът беше изграден след анексирането на Крим през 2014 година и преминава над Керченския пролив. Дължината му е 18 километра, а строителството отне около 2 години и половина и 4 млрд. долара. Според анализатори преминаването през моста от началото на войната в Украйна е строго контролирано предвид важността на съоръжението за доставките по южния фронт. Освен това още от построяването си Кримският мост е пазен от противовъздушна отбрана С-400, изстребители Су-30, самолети, хидролокатори, водолази и т.н.

Пред РИА Новости говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори дали при това положение Русия може да използва ядрено оръжие. "Формулировката на въпроса е напълно неправилна", каза Песков.

В понеделник (10 октомври) Владимир Путин е свикал заседание на Съвета за сигурност, като в програмата му няма планирани двустранни разговори с членовете, включително и с министъра на отбраната Сергий Шойгу, коментира още говорителят на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: onlythelonly Тцъ- задачката е изключителна лесна.В статия от БТА се твърди, че началната точка на маршрута била България. Интересно- кой в България купува руски камион, като може да си купи германски ТИР; с какви рег. номера е тръгнал камиона уж от България; кога е станала смяната на номерата с руски; защо става въпрос за шофьори- в множествено число, а не в единствено и други такива свръхпрост0тички въпроси ми се мОтат из главата;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 13
onlythelonly
преди 1 година
До: baybay11Задачата стана с повишена трудност 3 звезди.Утре ще пробвам отново в стани богат сеги съм на "градус"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
До: onlythelonly и никоя от тях не засича експлозиви в камиона;0 И един мармот завива шоколад в станиол;0 Руснаците що не си признаят веднага, че това си е тяхна, вътрешна руска работа, но тъй като рашистката политика изисква да има виновник, си е нарочила България, защото не иска да си разваля достлука с турция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
До: onlythelonly *** въпрос- през колко ГКПП-та трябва да пресече и колко гранични/ митнически проверки трябва да се извършат на едно мпс, което ''преминава'' последователно през държавните граници на 1. България 2. Грузия 3. Армения 4. Северна Осетия 5. русия... мпс-то принципно преминава през проверка на излизане от държавната територия на едната държава, и след това- през втора проверка при влизане в държавната територия на съседната й държава;0 Това са общо десет гранични проверки,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 14
onlythelonly
преди 1 година
Байбайелевън опитах да разтълкувам мисълта Ви в това словосъчетание и ударих греда при Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 9
baybay11
преди 1 година
Да, де, -преди 5-6 дни руския неонацист издаде указ, според който мпс-та с регистационни номера от ''неприятелски'' за русия държави,нямат право да влизат на територията на русия;0И как точно камионът е играл ситно и често българско право хоро из държавните територии на 4-5 държави,без гранични проверки, а;DВ окото ми да плава потъналия руски крайцер москва;D Деменцията не прощава никому, а българофобската версия на рашистите е съшита с бели конци.Изкукуригал дъртак управлява 150 милиона руснаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
onlythelonly
преди 1 година
Бибитката е обявила тръг за 10 годишен тръбен contract
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още