IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кримският мост – не само със стратегическо, но и със символно значение 

Стратегическите последици от сриването на моста може да са дори по-малки от психологическия удар по руснаците 

16:13 | 08.10.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руски следователи извършват разследване на моста. Снимка:  EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE
Руски следователи извършват разследване на моста. Снимка: EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE

Пожарът може и да е угасен. Но стратегическите последици от пожара на Керченския мост (Кримския) вероятно ще бъдат огромни за руската армия, която в момента се сражава в Украйна. Мостът, който свързва Кримския полуостров с руската суша, се смята за важен маршрут за снабдяване на руските сили, които се сражават в Южна Украйна. В същото време обаче психологическият удар над руското население може да е огромен, защото в продължение на месеци Москва твърдеше, че е струпала най-добрите си ПВО и защита около мащабното съоръжение. 

В събота сутринта Русия заяви, че пожарът е причинен от камион бомба. Дали това е вярно, все още не е ясно. Видеозапис на очевидци, който засега не може да бъде потвърден, показва, че по време на експлозията камионът все още е бил непокътнат. Друг видеоклип, който също не може да бъде потвърден, показва две непосредствени една след друга експлозии, което навява на мисълта, че причината може да са ракети. 

Според Националния антитерористичен комитет на Русия в събота бомбата е подпалила седем железопътни вагона, натоварени с гориво, което е довело до „частично срутване на две секции на моста". Според руската страна са загинали най-малко трима души.

Два участъка от моста, предназначени за движение на автомобили, частично се срутиха. Засега няма изявления за това кой е отговорен за нападението.
 

В началото на инвазията през февруари Русия окупира райони северно от Крим, а военните създадоха и сухопътен коридор покрай Азовско море. В момента обаче Украйна се опитва да си върне тези райони с мащабна контраофанзива.

Стратегически и символни щети за Русия

През последните седмици Украйна постигна значителни успехи в източната и южната част на страната, като си върна райони, които преди това бяха държани от Русия по време на седеммесечната война. Ако мостът не функционира, за Москва ще бъде много по-трудно да осъществява доставки за руската армия на полуострова.

От друга страна, кримската столица Симферопол заяви, че няма опасност от затруднения в доставките. Руското министерство на енергетиката заяви, че доставките на гориво също са гарантирани, независимо от изгорелия дизел.

Строителството на 19-километровия мост започна през 2015 г., година след незаконното анексиране на Крим от Русия, за да свърже полуострова с руския континент. Той се счита за проект за пример на Путин и следователно има символичен характер, освен безспорната си стратегическа полза. Построеният за близо 4 млрд. долара мост е основната логистична връзка за полуострова и за частите от украинските области Херсон и Запорожие, завзети от Москва през февруари и март. В момента украинските сили напредват в Херсон, като през последните дни превзеха десетки села. 

Други пътни връзки с Крим Русия има през окупираните части на Южна Украйна и района на Донбас в източната част на страната. Те обаче преминават през райони, където действат украински бунтовници или където украинската артилерия остава в обсега на действие. Не съществува жизнеспособна алтернативна връзка с железопътен транспорт - предпочитаният метод за транспортиране от руските военни.

В миналото Украйна неведнъж е заплашвала да атакува моста, който намери своето място и на културната сцена. Например художник вече създаде изображение на марка, на която са изобразени пожари на моста. В събота сутринта киевчани позираха за снимки пред прекомерно увеличената марка в украинската столица.

Пътният мост е открит през 2018 г., а железопътният - през 2019 г. Конструкцията се състои от два успоредни моста, т.нар. мостове с прътови арки, всеки за автомобилен и железопътен трафик, и съответните пътища за достъп.

Железопътният трафик по повредения Кримски мост се очаква да бъде възобновен вечерта (20:00 ч. българско време), цитира „Интерфакс“ руското министерство на транспорта.

Украйна празнува удара

Украйна, която от края на февруари се съпротивлява на агресивната война на Русия, многократно е обявявала намерението си да си върне Крим. Военното ръководство в Киев също така обяви обстрел на мостовите съоръжения, веднага щом Западът достави тежки оръжия за това. Русия на свой ред подчертава, че нападение срещу моста би било ясно пресичане на червената линия. Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев заяви през юли, че удар по Крим ще доведе до „незабавна отплата". В такъв случай силовият апарат в Москва заплашва да атакува командните центрове в Киев. 

Според Кремъл руският президент Владимир Путин е наредил създаването на комисия, която да разкрие предисторията на инцидента. Властите в Крим обявиха, че ще осигурят движението с фериботи и по сухопътния коридор, който доскоро беше окупиран от Украйна. В кримската столица Симферопол заявиха, че няма опасност от затруднения в доставките. Председателят на кримския парламент Владимир Константинов заяви, че „украински вандали" са повредили моста. Руското министерство на енергетиката каза, че доставките на гориво също са гарантирани, независимо от изгорелия дизел.

Николай Белиесков от Украинския институт за стратегически изследвания, който съветва президентството в Киев, заяви, че Кримският мост е незаменим за руските сили и, ако бъде прекъснат, "целият руски южен фронт ще се срине бързо и лесно". Хора позират за снимки пред кадър на пощенска марка, на която е изобразен горящият Кримски мост на 8 октомври 2022 г. в центъра на Киев, Украйна. Снимка: Getty Images News Хора позират за снимки пред кадър на пощенска марка, на която е изобразен горящият Кримски мост на 8 октомври 2022 г. в центъра на Киев, Украйна. Снимка: Getty Images News

В свое видеопослание губернаторът на Крим заяви, че иска да „увери кримчани, че Република Крим е напълно обезпечена с гориво и храна. Имаме запаси от гориво за повече от един месец и от храна за повече от два месеца".

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк написа в Twitter, че това е „началото". Той не твърди, че Украйна носи пряка отговорност за инцидента, но също така пише: „Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна, всичко окупирано от Русия трябва да бъде освободено“. 

Зад специалната операция стои тайната служба на Украйна (СБУ), съобщи интернет изданието „Украинска правда", позовавайки се на кръгове от сектора на сигурността в Киев. СБУ не потвърди това, но подобно на много официални агенции в Украйна публикува кадри от горящия мост в социалните мрежи, както и стихотворение към тях.

Ръководителят на пощите Игор Смилянски съобщи по информационния канал Telegram, че ще бъде отпечатана специална марка за моста. „Утрото никога не е било по-красиво. За този празник издаваме нова марка с Кримския мост, или по-скоро с това, което е останало от него“. Преди това украинските пощи вече бяха издали марка с изображение на разрушения руски крайцер „Москва", част от Черноморския флот на Русия.

Руски националистически блогъри, политици и военни анализатори от месеци призовават за масирани удари, които да унищожат украинските мостове над река Днепър, която разделя страната, железопътни възли и друга ключова инфраструктура, както и централата на правителството в Киев. 

Устойчивата противовъздушна отбрана на Украйна обаче не позволява на руските самолети да извършват бомбардировки дълбоко в страната. Макар че от месеци Русия използва намаляващия си резерв от крилати ракети и произведени в Иран дронове камикадзе, за да нанася такива удари по инфраструктурни обекти, тя не успява да предизвика значителни смущения във военната кампания на Украйна. Западни военни анализатори твърдят, че към момента Русия не разполага с възможност да ескалира конфликта с конвенционални оръжия.

Все пак Алексей Дзермант, прокремълски политически анализатор от Беларус, заяви, че нападението срещу моста е имало „ясна символична цел".

В платформата за съобщения Telegram той заяви, че това показва, че Украйна води „тотална война", докато Русия е ангажирана в „половинчата война". Дзермант, който е свързан с Центъра за изследване и развитие на континенталната интеграция в Евразия, мозъчен тръст в Минск, заяви, че досегашният подход на Русия към войната ще доведе до по-нататъшни неуспехи. 

В руските сайтове за социални медии, като „Вконтакте“, руската версия на Facebook, се появиха антиукраински публикации, като мнозина призовават Путин да предприеме по-решителни действия срещу Киев.

„Да им размахаме ли отново пръст?", пита мъж, представил се като Александър Дороххин, във "Вконтакте". „Може би е време да изпробваме ракета "Сармат" по Киев".

Отчаяние личи и в запитването на Анна Воропинова, която е останала блокирана на полуострова, след като пита на страницата на кримската група във „Вконтакте": „как сега да се върна на континента от Крим ???????".

„Къде да получа информация?", попита тя. „Какво да правя?"

По информация на агенциите, WSJ и Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 08.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: doba вериятно, хахаха... два варианта са за късия, ще го бесят или ще го стрелят... това е въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Жега... На север надупчиха Северен Поток, на Юг взривяват Кримския мост. Очакваме отговора на Кремъл, вероятно там се разработват варианти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: valentino29 ... "Руснаците ,още не са започнали!" ... Аз пък мислим , че вече приключват . Ба'хти реотаните , толкова време да загряват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
earth1225
преди 1 година
Горели са 8 цистерни с гориво. Една цистерна е Мин. 50 тона. Това 400 т. нафта. И не ще възстановят движението до вечерта.... Плюс че има и паднали платна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Бе предотвратен и N-ти атентат. Този път над детска градина. Кое тогава ще е по-стратегически обект? Мостче с влакчета и колички?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 14
valentino29
преди 1 година
До: zelka007: "Не може 7 месеца рашибозука да попилява гражданска инфраструктура - рафинерии , заводи , складове , търговски обекти , ЖП гари , мостове , блокове , къщи ".Ооо ,това трбва да е лъжичка лъжа,те ,Руснаците ,още не са започнали! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 15
valentino29
преди 1 година
До: baybay11 Жалко такъв хубав пример !.: )Преди дни споменах че ,ако Русия използва ядрено оръжие,няма да е в украината,трябва да се чете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 8
baybay11
преди 1 година
До: valentino29 Не- в статията се има предвид доктрините за ядрено сдържане СЛЕД Хирошима и Нагазаки, Не е зле да се прочете целия материал, защото на човек му омръзва от руския ядрен шантаж. С две думи- ако русия започне подготовка за пускане на ядрена ракета- дори само ЕДНА- в Украйна, ще получи ядрен отговор по територията си от ВСИЧКИ ядрени сили поотделно. Интересно- дали след това ще остане един жив руснак в русия и дали ще се жалва от ''русофобията'', заляла света;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 15
valentino29
преди 1 година
До: baybay11Сигурно имате в предвид Хирошима и Нагасаки.! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
https://***.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/12740662 ... Според доктрините, ако в някоя от тях започне подготовка за изстрелване на ядрена бойна глава, никой от лидерите няма да чака тя да излети. Ще бъде нанесен превантивен удар от няколко, а може би и от всички ядрени страни едновременно. Защото това е основата на идеята за взаимно сдържане. А ако бъде нанесен ядрен удар по неядрена страна - всичките останали са длъжни да направят демонстративен отговор по агресора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още