IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгаргаз“ осигури доставчиците на втечнен природен газ за ноември

Постигнати са „изключително конкурентни цени, които ще намерят отражение“ следващия месец

18:59 | 10.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

„Булгаргаз“ e осигурила всички необходимите количества втечнен природен газ за клиентите си за ноември след провеждането на тръжна процедура за доставка. Това става ясно от съобщение на компанията.

От него става ясно, че в рамките на проведената процедура са постигнати „изключително конкурентни цени, които ще намерят отражение“ в предложената от „Булгаргаз“ цена на природния газ за месец ноември.

На първия етап от търга е бил извършен предварителен подбор на заявилите интерес 13 фирми, като 10 са отговаряли на условията и са били поканени да предоставят обвързващи оферти.

До крайния срок, указан в процедурата, са получени оферти от осем фирми от Европа, Азия и САЩ, става ясно още от съобщението.

При спазване на условията на тръжната процедура са били избрани два доставчика на втечнен природен газ с осигурени слотове за регазификация и съхранение на терминала в Ревитуса – Mytilineos S.A. и DEPA Commercial S.A.

БТА припомня, че по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване на цена за октомври, проведено на 28 септември, изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева каза, че дружеството няма притеснение, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ за ноември. Целта е да бъде на конкурентна цена. Тя добави, че индикациите са, че ще се покрият изискванията с обвързващи оферти от заинтересовани компании. Такъв ще бъде подходът и за доставка на газ за декември, както и за доставките през 2023 г.

На 20 септември пък на брифинг в сградата на Министерството на енергетиката, Деница Златева обяви, че „Булгаргаз“ ще обяви тогава търгове за доставка на втечнен природен газ. Тя увери, че търговете ще се проведат в открита, прозрачна и равнопоставена процедура. Целта е максимално широк кръг компании да участват и да предложат в конкурентна среда своите ценови оферти, за да се постигнат най-добрите ценови равнища.

„Днес (бел. ред - 20 септември) ще бъдат обявени търгове за доставка на втечнен природен газ за месеците ноември и декември 2022 г. Ще бъде обявен и годишен търг за доставка на втечнен природен газ за цялата 2023 г. и се започва процедурата с обявяване на търг за дългосрочни доставки за периода 2024 г. - 2034 г., с което се изпълнява решението на Министерски съвет от миналата седмица", допълни тогава изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: zelka007, а каква беше цената преди да почнат да се самоотрязват от гъспрома?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Браво на Кирил и Асен !! Открехнаха вратата за истинската диверсификация ... М/у другото на TTF цената докосва вече 150 евра за МВтч , в Испания - леле сега видях 81 евра за МВтч . Откакто гъспром се самоотряза от Европейският газов пазар , спряха пазарните манипулации и нещата тръгнаха на оправия ... Незаобиколимият и могъщ газодоставчик само дето прецака Импа и го окраде , и са завалията се лута по форумите и плещи несвързано ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още