IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": През 2015 г. намерихме мина на НАТО край "Северен поток 1"

Масираните ракетни удари от 10 октомври не засегнаха транзита на газ през Украйна

10:17 | 11.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: "Газпром"
Снимка: "Газпром"

През 2015 година руският газов монополист "Газпром" е намерил мина на НАТО край тръбите на "Северен поток 1", коментира говорителят на компанията Сергей Куприянов пред държавната руска телевизия "Россия 24". Тогава от Алианса са обяснили, че взривното устройство е било загубено по време на учение в района.

"Днес е нужно да припомним за събития около газопровода "Северен поток", които не бяха съобщавани по-рано", каза Куприянов, цитиран от ТАСС. Инцидентът е от ноември 2015 година, а мината е била между двете тръби на газопровода, категоричен е Куприянов.

На сайта на проектната компания Nord Stream 1 AG действително има публикация от тогава, в която се разказва за открито взривно устройство, което е обезвредено от шведските военни. Като превантивна мярка е било спряно подаването по една от тръбите на газопровода.

Устройството е било открито при рутинна проверка на трасето на тръбите на около 120 километра от остров Готланд, се казва още в съобщението.

В момента Швеция и Дания разследват серията от взривове по трасето на "Северен поток", които засегнаха три от тръбите на газопровода. Шведският премиер Магдалена Андерсон коментира, че няма да споделят информация с "Газпром" за резултатите от проверките, пише Ройтерс. Премиерът на Русия Михаил Мишустин поиска и руско участие в разследването, което Швеция отхвърли. До тук данните показват, че доказателства за взривове и саботаж на работата на газопровода, допълва още агенцията.

След спирането на "Северен поток 1" газопреносната мрежа на Украйна и "Турски поток" останаха единствените входни точки на руския природен газ в Европа. При вчерашния масивен обстрел над територията на Украйна обаче няма данни за повредени газопроводи - операторът на мрежата ГТС "Украйна" очаква през входна точка "Суджу" днес (11 октомври) да преминат 42,4 млн. куб. метра газ, тоест в същите обеми както средното за последните месеци.

В същото време Украйна спря износа на електроенергия за Европа заради повредена инфраструктура - поражения има и по мрежата, и по производствени мощности. Снощи украинците бяха помолени да ограничат потреблението си в пиковите часове между 17 и 22 часа, за да може да се балансира системата.

Масираният обстрел на украински градове не се отрази и на търговията на газовите пазари в Европа. Цената на природния газ на нидерлансдката борса TTF дори намаля до най-ниското си ниво от 1 юли насам - търговията затвори при 154 евро за мегаватчас. Тази сутрин контрактите с доставка през ноември вече достигат цена от 153 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
хахаха, а към нея имаше карта на биолабораториите в украйна, нали.... хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още