IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна спира износа на електроенергия в Европа

Масираните ракетни удари от Русия по-рано днес нанесоха сериозни щети на енергийни обекти

21:45 | 10.10.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна спира износа на електроенергия в Европа, съобщават от ресорното министерство във Facebook. Причината за това е недостигът на електроенергия и щетите по мрежата, причинени от масираните ракетни удари от страна на Русия по енергийната инфраструктура.

Властите в страната съобщават за множество повредени производствени мощности, както и водни съоръжения. От президенството призоваха за пестене на енергия в най-натоварения часови пояс - между 17 и 22 часа.

Украйна започна да изнася електроенергия към Европа - до Полша и Молдова, през това лято. В страната има няколко ядрени централи, които могат да осигурят евтин ток за потребителите на фона на свитото потребление в страната заради водените военни действия. Дори и изключването на най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, не спря износа, припомнят от Министерството на енергетиката.

Но след обстрела от днес Украйна ще преустанови износа от 11 октомври, за да стабилизира енергийната си система.

Според коментара на енергийния министър Херман Халушченко причината Русия да се фокусира върху енергийните съоръжения е именно износът на електроенергия от Украйна към Европа. "Износът на електроенергия от Украйна помогна на Европа да намали потреблението на руски енергоизточници", написа той във Facebook.

По време на съвещание с украинския президент Володимир Зеленски той коментира, че на много места електрозахранването вероятно ще бъде възстановено до края на деня, допълват от президентството. От службата по извънредни ситуации пък докладват, че обсъждат с местните власти нуждата от дизелови генератори за осигуряване на енергия при критични обекти.

При обстрелите мрежата на мобилните оператори не е пострадала, като ще бъдат осигурени генератори, за да бъде осигурено подаването на електроенергия, а при нужда ще се осигурява достъп и до станции Starlink, допълват още от президентството.

По данни на Генералния щаб на украинските военни сили на 10 октомври Русия е изстреляла 84 крилати ракети и 24 дрона по обекти в Украйна. 56 от тях са свалени от противовъздушната отбрана, но останалите попаднаха в жилищни райони, обекти от критичната инфраструктура и административни сгради.

При масивния обстрел са загинали 11 души, а 64 са ранените, съобщава още Службата по извънредни ситуации на Украйна.

Москва потвърди за ракетните удари, ранените и загиналите. Руският президент Владимир Путин заяви, че това е отговорът на Русия за взрива на Кримския мост в събота (8 октомври).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: data ... Доста добре е видимо , в отчетите по произведени и потребени количества ... :))) ... А и мерките за енергийна ефективност , въвеждани от години също помагат за балансиране на уравнението ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 1 година
До: zelka007Всъщност , зелената енергия спаси Европа ., но на чугунените кратуни ще им трябва време за признаят, осмислят и приемат . Интересното е , че и на милиционерите в Русия ще им се наложи отново да признаят , че пак са проспали процесите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 18
Импeраторът
преди 1 година
С ракети за грубо 600 млн долара Путин уби малко цивилни, осакати малко деца и начупи малко детски площадки и тецове. Поклон пред великите му победи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... Хех ... ЕС разполага със значителен обем студен капацитет ... Износът на електрическа енергия от Украйна с капацитет около 100МВт на фонът на почти 1.000.000МВт общ Европейски капацитет има ли значение според теб ?! На украинците така им се помага да балансират поне малко с приходи бюджета си ... Тази мощност няма никакво практическо значение за съюза ни ... :))) ... Вижте по-скоро рецепти , колко време се вари приклад на калашников за да става поне малко за ядене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 година
До: Tikva007 , Черна дупка от Космоса е вгледала в енергетиката на Украйна... САЩ да приготвят и танкери с дървени стърготини. Освен за енергия, ще върже и за хигиенни цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
След тези новини, освен корабите с втечнен природен газ, от САЩ обещават да подкрепят съюзниците си в Европа и с кораби с изсушена електроенергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още