IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и "Възраждане" сезират Конституционния съд за преговорите с Westinghouse

Социалистите не са против ядрената енергетика, но имат притеснения за американската технология

18:17 | 25.01.23 г. 2
Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP
Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP

БСП и "Възраждане" сезираха Конституционния съд заради решението на Народното събрание, с което се изисква от служебния кабинет начало на преговори за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" с Westinghouse. „Стана практика решенията на Народното събрание да изземват функциите и правомощията на изпълнителната власт", коментира секретарят на изпълнителното бюро на партията Борислав Гуцанов,

Според него с технологията на Westinghouse AP1000 все още не се работи никъде по света. "Не искаме България да се превръща в опитна експериментална площадка на нови ядрени мощности", допълни той и призова и депутатите от "Продължаваме промяната" да се присъединят към тях.

Неговият съпартиец Драгомир Стойнев в качеството си на министър на енергетиката в правителството на Пламен Орешарски обаче подписа споразумение с американската компания за реактор от този тип още през 2014 г. Това се случи в последните дни на кабинета и споразумението не получи подкрепата на следващото правителство - второто на ГЕРБ. 

На брифинг в Народното събрание днес (25 януари) Гуцанов заяви, че БСП не е срещу развитието на ядрената енергетика. „Винаги сме искали да има развитие на ядрената енергетика и ядрените мощности. Не е нормално, когато в “Белене“ имаме цялото оборудване за първи и втори контур, което е платено от българската държава и необходимите средства за довършване са под 10 милиарда, ние да тръгваме към една все още нова технология", каза той.

Оборудването за АЕЦ "Белене" обаче е от руската ядрена корпорация "Росатом", а на фона на войната в Украйна нормалните бизнес отношения с Русия са под въпрос. В момента например Русия не взима отработеното ядрено гориво, а по думите на служебния енергиен министър Росен Хрисов под въпрос са и доставките на свежо ядрено гориво. 

На 17 януари Христов представи стратегия за развитието на електроенергийния сектор, в която са предвидени четири нови ядрени блока, реализирани със западни инвеститори. Енергийният министър коментира, че има вероятност закупеното оборудване да бъде интегрирано в западните технологии или да бъде продадено, но това е въпрос на допълнителни дискусии. 

Депутатът от БСП Румен Гечев каза по време на брифинга на левицата днес, че проектът “Белене“ е не само от национално, но и европейско значение. "Той би помогнал за балансирането на българската, балканската и европейската енергийна система“, смята той.

Гечев изчисли, че при днешните цени на електроенергията АЕЦ “Белене“ е щял да се изплати за 2-3 години. В момента обаче ЕС е в безпрецедентна енергийна криза, причинена от войната в Украйна. Заради началото на военните действия страните от ЕС за първи път въведоха строги санкции срещу Москва, този път свързани и с енергетиката. Войната в Украйна е свила вноса на руски стоки в общността с 33% за първите девет месеца на годината.

В площадката на АЕЦ "Белене" до момента са вложени 3 млрд. лева, които са включени в сметките за нови ядрени мощности, направени от служебното правителство в енергийната стратегия. Росен Христов коментира пред журналисти, че в страната ни има две одобрени площадки за развитие на конвенционална ядрена енергетика и на този етап не вижда мястото на малките модулни реактори в енергийната система на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Тази из,мет е готова на всичко за да си заслужи копейките, които властелинът им в Кремъл им подхвърля....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
В Китай работят 4 реактора АР1000 от 2018г , и правителството е одобрило за строеж още 4 в края на миналата година ... др.Гуцанов ... освен това в БГ копейкозависимите не сте на почит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още