IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради войната вносът на руски стоки в ЕС се свива с 33% към края на лятото

Данните на Евростат показват рязко намаление на вноса на енергийни суровини

16:27 | 25.01.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Cole Burston/ Bloomberg
Снимка: Cole Burston/ Bloomberg

Войната в Украйна оказа съществено влияние върху отношенията между ЕС и Русия. Това е особено видими в статистиката на търговските отношения, публикувана от Евростат.

Според последните сезонно изгладени данни вносът на руски стоки в ЕС и износът на европейски стоки в Русия намаляват съществено в края на деветмесечието на 2022 година. Делът на Русия в общия внос от трети страни в общността се свива от 6,4% до 3,8% в периода февруари - септември 2022 година. За същия период делът на износа към Русия от страните от общността към трети страни се свива от 2,3% до 1,1%.

Графика: Евростат Графика: Евростат

Особено видим е спадът в енергийната сфера - вносът на руски енергийни продукти буквално се срива в месеците на война. ЕС наложи санкции за вноса на въглища и петрол, но те влизат в сила съответно през август и от 5 декември. Страните от общността не забраняват вноса на природен газ, но все пак делът му намалява съществено, тъй като самата Русия започна да ограничава доставките като част от тактиката си за конфронтация със Запада.

Графика: Евростат Графика: Евростат

Делът на руския природен газ в общия внос на ЕС към третото тримесечие вече е 18%, след като през годините е стигал и до почти 50 на сто. Периодът юли - септември беше времето, когато страните от ЕС бяха в активна кампания по запълване на газохранилищата и търсенето на суровината беше високо.

Най-голям е спадът при вноса на въглища - реално този енергиен ресурс се замести най-лесно със собствени източници в Европа. Въглищата са и един от отговорите на Стария континент на енергийната криза - много държави, включително и Германия, предприеха стъпки за повторно отваряне на въглищни мощности за производство на електроенергия, които пестят дефицитния природен газ.

Колкото до износа на стоки от ЕС към Русия, данните на европейската статистика показват до голяма степен запазване, дори и слабо увеличение, на износа на някои от водещите групи стоки - например по отношение на автомобилите през първото деветмесечие на 2022 година в Русия са доставени автомобили на стойност 6,9 млрд. евро, спрямо 6,5 млрд. евро за деветте месеца на 2021 година. Пикът е през второто тримесечие на годината. 

При фармацевтичните продукти износът към Русия се увеличава до 5,9 млрд. евро, спрямо 4,7 млрд. евро година по-рано. Износът се ускорява съществено през третото тримесечие - от 1,57 млрд. евро до 2,4 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato тъй де, няма да е като твоя вибратор, правен от стари москвичи... кован некъде из Урал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: Zlato Зелените нааацита в действие. Не се изненадвам, че Зелката рипа с неговото соларно танкче и автоматче от рециклирана пластмаса :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
Аналена много смело го раздава: Annalena Baerbock made the admission in a debate with EU colleagues, pushing for the delivery of tanks to Kiev: But the most important and the crucial part is that we do it together and that we do not do the blame game in Europe, because we are fighting a war against Russia and not against each other.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още