IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България преговаря с EDF за анализ какво може да се изгради на площадката на АЕЦ "Белене"

Проверка на служебния министър на енергетиката показа, че оборудването е в "перфектно състояние"

18:34 | 19.05.23 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Водят се преговори с френската EDF да изготви анализ какво може да бъде изградено с оборудването и на площадката на АЕЦ "Белене" и без руско участие, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, цитиран от БТА. Той инспектира начина, по който се съхранява полученото преди години оборудване, и заключенията му са, че то е в добро състояние и годно за експлоатация.

Предпроектното проучване трябва да бъде финализирано до началото на следващата година. В Белене енергийният министър коментира, че е крайно време да бъде взето решение за втората ядрена централа у нас, защото се харчат милиони за проекта, а прогресът е нулев. Според данни на Министерството на енергетиката разходите за съхранение на оборудването през последната година са в размер на около 5,7 млн. лева. 

На площадката в Белене в периода 2017 - 2018 година беше доставено оборудване с дълъг цикъл на производство за два реактора. То се съхранява спрямо инструкциите на производителя "Атомстройекспорт" - в закрити складове и под метални навеси. След проверката днес (19 май) изводът беше, че състоянието им е "перфектно".

Спазването на изискванията за съхранение на "Атомстройекспорт" е условие за удължаване на гаранционните срокове за оборудването от производителя. За целта трябва да бъде подписано и съответно споразумение за това. В отговор на парламентарен въпрос Росен Христов обаче съобщава, че към момента не са водени преговори с руския конструктор и не е подписвано споразумение за удължаване на гаранционните срокове за оборудването за АЕЦ "Белене".

В началото на април представители на френската EDF бяха в България, за да обсъдят вариант за изграждане на втора ядрена централа у нас. Интерес към оборудването има и от украинската "Енергоатом".

Разходите за реализирането на проекта за втора ядрена централа у нас са в размер на около 2,5 млрд. лева, се казва в писмен отговор на Христов на парламентарен въпрос.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 11 месеца
Хехеее...И как точно установи тоз ми ти рентгенов поглед,че е в перфектно състояние?Огледал го Росенчо, и заключението му било, че било годно за експлоатация.Ашколсун бе, глей кво лесно било...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
паметник да изградят ... с/у подписите на договорът за доставка на ненужното оборудване има имена ... тях да изпишат на паметната плоча ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още