IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕК не виждат проблем Украйна да използва оборудването за АЕЦ "Белене"

Депутатите възложиха на енергийния министър да преговаря за продажбата на реакторите

14:39 | 06.07.23 г. 14
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Няма пречки Украйна да използва оборудването за АЕЦ "Белене" коментираха от Европейската комисия в рамките на редовния обеден брифинг в Брюксел. Киев може да използва европейски средства, които получава за макроикономическа стабилизация, за него, допълни говорителят Веерле Нютс. Всички варианти и опции зависят от преговорите между двете страни, допълниха още от Брюксел.

Преди ден енергийната комисия към Народното събрание одобри проект на решение, с което се дава мандат за преговори за продажбата на реакторите, купени от България преди десетилетия за 600 млн. евро. Днес (6 юли) със 155 гласа "за"  и 57 "против" депутатите подкрепиха внесеното от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България" предложение енергийният министър Румен Радев да започне преговори за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" с представители на Украйна. Те трябва да започнат в рамките на 60 дни.

Министерският съвет пък прие преди ден проект на Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката с Украйна и една от точките в него се отнася до ядрената енергетика. По думите на премиера акад. Николай Денков разговори по отношение на реакторите вече се водят с украинската страна. Киев е проявил интерес към въпроса още в началото на годината.

В страната по-рано днес (6 юли) пристигна и украинският държавен глава Володимир Зеленски и една от темите на дискусиите е именно енергетиката.

Продажбата на реакторите на Украйна означава край на проекта АЕЦ "Белене", заяви бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев, който днес е депутат от БСП, по време на дебатите по темата в Народното събрание. В края на своя мандат като енергиен министър в кабинета "Орешарски" той подписа предварително споразумение с Westinghouse за изграждане на реактори по тяхната технология в България. Следващото правителство на ГЕРБ обаче не потвърди този ангажимент.

В Народното събрание Стойнев беше категоричен, че в България "сме царе на спирането на проекти", посочвайки не само АЕЦ "Белене", но и "Бургас - Александруполис". Той припомни, че площадката за втората ядрена централа е одобрена и нищо не налага продажбата на реакторите на Украйна и изказа съмнения, че оборудването може и да бъде подарено.

Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната") коментира, че оборудването вече е на 20 години и е по-добре страната да се съсредоточи върху новите технологии, включително и за малките модулни реактори.

От ДПС сме против ядрената енергетика, но сме направили всичко възможно и замълчахме в моменти, в които можеше да се подпишат договори за строителството на централата, които щяха да бъдат от обществен интерес, коментира и Рамадан Аталай. Според него още дълги години няма да може да се строи на площадката в Белене.

Имаме уникалната възможност да продадем нещо, което не се търси всеки ден, коментира и Жечо Станков (ГЕРБ). Той обаче потвърди подкрепата на ГЕРБ за развитието на ядрената енергетика у нас. "Държавата не трябва да спира и да насочи всички усилия да изгради седми блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви той

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 10 месеца
Преведено за невдяващите - руски ядрени проекти на територията на ЕС няма да има в близките 50 г. После ще видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 11
penman
преди 10 месеца
Проруските мозъчно ощетени кратуни пикаят газ в момента! Хърбата Копейкин и той се пенявил днес. Нали трябва да си заработи рублите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 13
OHЯ
преди 10 месеца
Абе копейкоНедоклатените врякат повече и от джендъраМитронекваси . Музика за ушите ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
Alex Silver
преди 10 месеца
Реакторите ще бъдат подарени. Аре още $5 милЯрда заряр от укронацисткия Райх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 8
Alex Silver
преди 10 месеца
В ЕК не виждат проблем Украйна да използва оборудването за АЕЦ "Белене". Значи проблем има, ако България иска да използва наличното оборудване и да стане енергиен център на Югоизточна Европа. Защо, бре недоклатурници? За да стоим бедни и в поза просяк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Асенката Василев миналата година не вика ли у парламенто да го нюхат бедните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Проект реализуется за инвестиционные средства ЕБРР и ЕИБ общей суммой EUR335 млн на паритетных началах, при этом сэкономленные на международных торгах 40% средств от начальной суммы проекта были направлены на реализацию еще двух проектов: строительство ПС "Западная" под Киевом (средства ЕБРР) и кольца волоконно-оптической линии связи в 11 областях Украина (средства ЕИБ).https://ru.interfax.com.ua/news/economic/705925.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Бракята поляци немат деян на въглеродните емисии а Зеленски вика на Румбата ,че имат дефицит на ток.Мара може би ще моооже да обясни на Урсуле какво е: A blackout is the total loss of power to a wider area and of long duration.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Согласно НАЭК Энергоатом, основное назначение станции покрытие дефицита электрических мощностей в Западном регионе Украины.Линия соединяет подстанцию Виделка[en]) около Жешува в Польше с Хмельницкой АЭС. ЛЭП переменного тока напряжением 750 кВ может передавать до 1300 МВт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 10 месеца
ЕК + дудук = ВСЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още