IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черно море може да се превърне в арена на директен сблъсък между НАТО и Русия

Действията на Русия в международните води създават реален риск от ескалация на войната, предупреждава адмирал Джеймс Ставридис

13:41 | 17.08.23 г. 14
Потопеният флагман на Черноморския флот. Снимка: Bloomberg
Потопеният флагман на Черноморския флот. Снимка: Bloomberg

С излизането на Русия от зърнената сделка напрежението в Черно море се увеличава и рискът от директен сблъсък между НАТО и Русия там става по-реален, предупреждава бившият ръководител на силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис пред Politico.

Ставридис беше върховен главнокомандващ на съюзническите сили на Алианса в Европа в периода 2009 - 2013 година. Той коментира ескалацията на напрежението в региона на Черно море, включително и насилствената проверка на плаващия под флага на Палау търговски кораб от страна на Русия. Това се случи в международни води и според бившия военен едва ли подобни случаи ще бъдат толерирани от силите на НАТО в бъдеще.

"Едва ли НАТО ще се съгласи да гледа как Русия укрепва икономиката си с незаконни блокади, след като предоставиха толкова пари и въоръжение на Украйна", каза още той.

Анализаторската компания SovEcon посочи в последния си анализ на зърнения пазар в Русия, че за периода 1-15 август страната е изнесла рекордните 5,4 млн. тона пшеница. Очакванията на експертите, които наблювадат пазара от 90-те години насам, са, че износът ще продължи да расте заради ограничените възможности на основния конкурент - Украйна.

"Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск за ескалация на войната", казва Ставридис и определя обиска на кораба Sukru Okan като "равносилен на пиратство". Припомняме, че и Киев призова международната общност да осъди действията на Русия и окачестви случилото се кораба като "акт на съвременно пиратство", целящ сплашване на корабособствениците.

Преди ден източници на The Wall Street Journal съобщиха, че американските власти обсъждат начини за увеличаване на износа на украински стоки и не изключват никакви опции, включително и военни, за защита на коридорите.

Джейм Ставридис е категоричен, че ако Русия започне регулярни проверки на кораби или опити да сплашва собствениците им по друг начин, НАТО ще отговори със сформирането на собствени коридори, защитени от техните сили - например от и към пристанището в Одеса. Напълно е възможно търговските кораби да бъдат ескортирани от военни кораби на Алианса, допълва още бившият военен.

Припомняме, че руският Черноморски флот вече е сериозно "осакатен" - украинските власти съобщават за унищожени 18 военни кораба, сред които и флагманът крайцер "Москва", който беше потопен още в първите седмици на войната - през април 2022 година, с ракета "Нептун", разработена от украинския военнопромишлен комплекс.

В последните месеци Украйна изгради "флотилия от дронове", използвани за атаки срещу пристанището в Севастопол и които вече предизвикаха разрушения по Кримския мост.

Украйна загуби своя военноморски флот с окупирането на полуостров Крим - базата им беше в пристанището Севастопол, и оттогава Русия претендира да е най-голямата военна сила в региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 все едно ме интересува мнението на един доказан деббббил като теб.... и щото твоя интелект все едно е по голям от на гъъъзен ***! Ае бегай да се гушкаш със спонсорите ти и спри да флиртуваш с мен, нито съм обратняк, нито ще ставам от ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: С този интелект на примматт, въображение на ватман и образование на калафатска сффиркаджийка, със сигурност губиш по точки от Търчилъжи и даже от разпрраната капела под теб. Скоро пак ще ходиш на огледи за мющерия, май интервю му казвахте напоследък? Само с ядене (на гговвна) не става, Миме. Няма как с клефане и джафкане след мен да изхраниш ятото чаввета, дето пишеш, че си заложила под жена ти да мъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 и що тая злоба и пяна... или не е пяна? Май доволно са те напълнили ония двамата дето те черпийа бира на Щъркела и сега нещо те е яд че е е трябвяло да ги изчанчиш и едно ПКС, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Копейничета жалки, недъгавите опити на впиянчените москалски мaccтии да се правят на пирати ще получат шамар с крак. А онзи таааапyнгер, дето пита за НАТО в Черно Море - ние сме НАТО, бacтyн, заедно с Румъния и Турция и да затаваш този въпрос е все едно да питаш защо България е на Черно море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 9
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Вчера никой от коментиращите не отбеляза едно много важно материалче тук, а именно: * https://investor.bg/a/516-politika/379664-fondatsiyata-na-soros-ogranichava-finansiraneto-v-es Днес, обаче, последиците са очевадни - двете щатни ковври на Сорос тук - ти и Търчилъжи, дето небрежно се допълвахте и подкрепяхте в коментарите, уж между другото, днес сте се вулканизирали за баламатума и даже се ръгате с лакти коя да пише повече. Явно ще има съкращения на щата и ръгането е за надницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
andy
преди 8 месеца
Американските фашисти под прикритието на ОТАН, да вземат та се приберат в тяхната си част на света, щото ще ядат бой. Много бой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 8 месеца
До: SporqZaKef плащат ти ... пишеш,копейка :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 8 месеца
До: SporqZaKef колкото руснаци в русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 8 месеца
До: SporqZaKef ... не знам с кво мериш , но като изключим Крим , който рано или късно отново ще бъде украински , рассийската брегова ивица е колкото Българската ... :))) ... някога преди 1990 може и да е било за коментар , но сега за какви претенции може да става на въпрос ?! не че нещо , но това ли е икономическата тематика ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
SporqZaKef
преди 8 месеца
До: khaoА в Швейцария останаха ли Швейцарци ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още