IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви хуманитарен коридор в Черно море за корабите, блокирани в пристанищата ѝ

Продължават да съществуват рискове, свързани с мините и военната заплаха от страна на Русия, предупредиха украинските военноморски сили

17:31 | 10.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна обяви "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани в пристанищата ѝ от началото на войната, съобщи Ройтерс. Това ще е ново изпитание за фактическата блокада от страна на Русия, след като миналия месец Москва се отказа от сделката, позволяваща на Киев да изнася зърно.

Поне първоначално коридорът ще се прилага за плавателни съдове като контейнеровози, които са блокирани в украинските пристанища след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и не са обхванати от сделката, която отвори пристанищата за доставки на зърно миналата година.

Но това може да се окаже сериозен тест за способността на Украйна да отвори отново морските пътища в момент, когато Русия се опитва да наложи отново фактическата си блокада, след като се отказа от сделката за зърното.

В изявление украинските военноморски сили заявиха, че маршрутите вече са били предложени от Украйна директно на Международната морска организация (ММО).

Маршрутите ще се използват "предимно за граждански кораби, които се намират в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Пивден от началото на пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари 2022 г."

"Корабите, чиито собственици/капитани официално потвърдят, че са готови да плават при настоящите условия, ще бъдат допуснати до маршрутите", се казва в изявлението, като се добавя, че продължават да съществуват рискове, свързани с мините и военната заплаха от страна на Русия.

Олех Чалик, говорител на военноморските сили на Украйна, заяви пред Ройтерс: "Коридорът ще бъде много прозрачен, ще поставим камери на корабите и ще има излъчване, което да покаже, че това е чисто хуманитарна мисия и няма военна цел."

От Москва и Организацията на обединените нации не са предоставили незабавен отговор на запитвания на агенцията за коментар.

Блокирани в пристанищата

Около 60 търговски кораба са блокирани в украинските пристанища след нахлуването на Русия, като съдбата им не е решена от споразумението, което позволи да се възобнови износът на зърно през юли миналата година.

Екипажите на много от корабите бяха евакуирани, а грижите за морските съдове бяха поверени на местни украински служители.

След като се отказа от сделката за зърното, Русия заяви, че ще третира всички кораби, които се приближават до украинските пристанища, като потенциални военни кораби, а страните, под чийто флаг плават, като бойци на украинска страна. Киев отговори с подобна заплаха към корабите, приближаващи руски или държани от Русия украински пристанища.

Организацията на обединените нации заяви, че решението на Русия да се откаже от сделката рискува да задълбочи световната продоволствена криза и да засегне в най-голяма степен бедните страни, тъй като не пуска на пазара зърно от един от най-големите износители в света.

Москва заяви, че ще се върне към сделката за зърно само ако получи по-добри условия за собствения си износ на храни и торове. Турският президент Тайип Ердоган, който е съавтор на сделката за зърното заедно с ООН, каза, че се надява да убеди руския президент Владимир Путин да се присъедини отново към нея по време на разговорите този месец.

"Мисля, че няма да е преувеличено, ако кажа, че президентът Ердоган вероятно е единственият човек в света, който може да убеди президента Путин да се върне към Черноморската зърнена инициатива", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Ройтерс в четвъртък.

Германски търговец на зърно коментира пред Ройтерс: "Хората искат повече подробности за обявения днес украински временен канал за превоз, тъй като той не може да работи, ако Русия не поеме конкретен ангажимент да не напада корабите."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още