IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предлага алтернативи на зърнената сделка

През март Путин обеща безплатно жито за Африка, ако Черноморското споразумение се провали

17:47 | 18.07.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министрите на външните работи на Русия и Турция са обсъдили алтернативи на Черноморската инициатива за доставка на зърнена продукция на нуждаещите се страни, става ясно от съобщение от Министерството на външните работи на Русия. Става дума за варианти, които "не зависят от подривните действия на Киев и неговите западни покровители", пишат от ведомството, ръководено от Сергей Лавров.

При предишна заплаха за изпълнението на зърнената сделка руският президент Владимир Путин обеща на Африка, че ще достави безплатно жито, за да гарантира продоволствената сигурност.

Преди ден Москва официално излезе от споразумението, известно като "зърнената сделка", което позволява износа на украинска селскостопанска продукция от три черноморски пристанища на Украйна. Основната причина за това е, че не са изпълнени руските условия и пречките пред износа още стоят. Това изявление обаче противоречи на коментар на генералния секретар на ООН Антониу Гутереш.

Той е изпратил ново предложение към руските власти в опит да бъде удължена инициативата, съобщават от пресцентъра на ООН. В него Гутереш обяснява, че износът на зърнена продукция и торове от Русия се увеличават и са почти напълно възстановени. По време на посещението си в София украинският президент Володимир Зеленски коментира, че преговарящите с Русия ООН и Турция всеки ден се сблъскват с нови и нови условия на Москва за удължаване на споразумението.

В ранните часове на 18 юли беше извършен и ракетен обстрел над пристанището в Одеса - основното в това зърнено споразумение. Министерството на отбраната на Русия нарече операцията "удар на възмездието" и заяви, че целите са били места, в които са се готвели терористични атаки срещу Русия. Украинските военни съобщават за изстреляни 6 крилати ракети "Килибър" и 21 ирански бойни дрона. Те са унищожени от системите за противовъздушна отбрана на града, но отломки са повредили инфраструктурата.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски беше на посещение в Истанбул и темата за зърнената сделка беше една от водещите теми в разговорите му с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. Тогава турският лидер съобщи, че кани Владимир Путин да посети Турция през август, за да решат казусите.

Когато Москва съобщи, че няма да продължи участието си в схемата, Ердоган беше категоричен, че проблемите няма да могат да изчакат до август. Турският външен министър Хакан Фидан пък се ангажира да обсъди ситуацията с Лавров и с генералния секретар на ООН Антониу Гутереш, пише турското издание Hurriyet и допълва, че Анкара има предложение да осигури достъпа на украинска селскостопанска продукция през своите проливи в Черно море.

Украйна също предложи алтернатива на зърнената сделка - продължаване на споразумението без Русия или друго между Украйна, ООН и Турция. Това обаче изглежда недопустимо за Москва, която предупреди, че неучастието ѝ означава, че безопасността на коридорите не е гарантирана.

В Украйна не смятат, че Турция ще се реши на вариант да охранява коридорите без съгласието на Русия. На Запад пък чакат да видят реакцията на Пекин по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 13
khao
преди 9 месеца
До: mr. Yodaпадай под масата за копейки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 13
khao
преди 9 месеца
До: zelka007 и за кво им е тоя swift, за омразни долари ли?? :)))... нали имаха тяхна безаналогова система! ... но са истински тъъъпаци, като тивкуча! сега ще издразнят тия дето им бяха приятели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 20
mr. Yoda
преди 9 месеца
zelka00, ставай малко от стола. Иначе ще минеш 100 кила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 17
zelka007
преди 9 месеца
достъп до SWIFT нема да получат , ако ще половин Африка да гладува ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още