IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Всички оръжия, които имате, няма да ви стигнат, ако трябва да воювате с Русия

Президентите са гаранти на конституциите и трябва да защитават териториалната цялост на своите страни, категоричен е украинският държавен глава

16:49 | 06.07.23 г. 11
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Всички оръжия, които имате, няма да бъдат достатъчни, ако се налага да воювате с Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на срещата си с българския държавен глава Румен Радев. "Това не е защото имате слаба армия, не - вашата армия е силна, защото имате добри хора, а силната армия означава добри хора. Но те ще бъдат недостатъчни да воювате срещу 140 млн. души", каза Зеленски.

Неговият коментар беше в отговор на заявлението на Радев, че не приема отпускането на военна помощ за Украйна от страна на България, защото това може да отслаби българските позиции в момент, когато напрежението в региона расте. "Конфликтът разширява своя пространствен размах и придобива нови измерения", категоричен беше Радев, визирайки също и заплахата за радиактивно замърсяване от Запорожката АЕЦ.

Зеленски обаче посочи, че Украйна трябва да бъде подкрепена, преди войната да стигне до Полша или Румъния.

"Войната няма разстояние. Не дай боже да бъдете на моето място и ако не ви помогнат с оръжие хора, които споделят вашите ценности, какво ще правите тогава? Ще кажете: Путин, вземи български територии? Не, сигурен съм, че като истински президент няма да допуснете компромиси с държавата, суверенитета и справедливостта", категоричен беше Зеленски и допълни, че президентите са гаранти на конституциите и трябва да защитават териториалната цялост на своите страни.

Русия иска да разруши НАТО и Европа, категоричен беше още украинският държавен глава. 

В своето изявление Радев беше категоричен, че този конфликт няма военно решение и трябва да се търси деескалация и прекратяване на огъня. Според него търсенето на решение трябва да бъде продължено със силата на дипломацията, защото предоставянето на все повече и повече оръжие не води до прекратяването на конфликта.

Българският президент допълни още, че не смята, че всички дипломатически усилия са изчерпани и не много категорично подкрепи формулата на Киев за прекратяване на огъня, която включва изтеглянето на руските военни от територията на страната. Води се война на изтощение, каза още той и допълни, че Украйна има своето място в ЕС, но без да споменава членството на страната в НАТО, за което по-рано днес Зеленски подписа декларация заедно с премиера акад. Николай Денков.

Не е конфликт, когато бягат милиони хора, а е война, отбеляза от своя страна Зеленски. Окупирането на Запорожката АЕЦ също не е конфликт, а война, допълни той. "Войната се води на наша територия и много добре знаем, че това не е конфликт", заяви украинският държавен глава и призна, че действително се води "война на изтощение", но на Украйна и за избиването на украинците.

Според Зеленски през годините много европейски лидери са опитвали да се договорят с Путин, но не са постигнали нищо. И сега се водят много разговори на различни нива, включително и организации под шапката на ООН, но и те нямат успех. Украинският президент посочи за пример Запорожката АЕЦ, за която преговори води Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), но руските военни минират територията на централата и не я напускат. Украйна е съгласна централата да бъде предадена под управлението на МААЕ, но Москва отказва и такъв вариант.

Русия блокира и зърнената сделка, договорена с посредничеството на ООН и Турция, припомни Зеленски. "Ние не контролираме тези коридори - Русия превзе нашите териториални води и блокира износа на селскостопански продукти, предизвиквайки продоволствена криза", каза още той и допълни, че Киев не води преговори за тази сделка, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антонио Гутереш. И двамата "са се хванали за главата", защото Русия поставя всеки ден различни условия и колоната на корабите расте, коментира Зеленски.

Вижте снимки от посещението на украинския президент в София в галерията:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 42 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Забелязвам новата тактика на копейката тpoл с многото регистрации - вече слага минуси на неприятелските постове умерено, да не личи. Но то личи и от самолет, този сайт средностатистическия празноглавец от ВГъ3раждани не го четат. Тук има 3ма -4ма полезни едеота и няколко тpoла петолъчници, това им е присъствието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 21
zelka007
преди 10 месеца
До: Сибирския Бръснар ... хихи , недъгав нефелник ... :))) ... целата изрожденска агитка се съберете и ми елате на гости в западния парк , там си разхождам питбула , не се крия , само ще му сваля намордника и почваме . нали съм ви гледал що за стока сте , криете се зад кордоните от полиция . събирани с лъжичка от тoлетните зад централна баня и централна гара , един нема да мяза на мъж по нещо физически . добре че сме в ЕС и ви броят за хора , иначе бих ви пратил в некой свuнарник за претопяване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 45 rate down comment 16
Сибирския Бръснар
преди 10 месеца
До: zelka007Мама Зелка , как е ?? Ще и сложим ли няколко милиона русофилски моркова ?? :) Има достатъчно букове и дъбове в България ! Ще весим зелки на поразия. Никакви бидони повече . Бойкот на киселото зеье .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 36
zelka007
преди 10 месеца
До: Momchil_Matev ... нефелен ... нито Турция ,нито Сърбия , са ни заплашвали с изпепеляване и ядрено унищожение ... напротив , участват наравно с нас във всички Балкански форуми и инициативи ... в официалната доктрина на северонигерийците сме архи враг !! взривяват предприятия на наша територия , правят опити за убийства , спряха ни газта и ядреното гориво ... пробвай пак с нещо по-адекватно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 27
aldy
преди 10 месеца
Един просяк броди из европа. Колкото изкара, все кяр е. За будали като нас плащане не се предвижда. Плащане само на Господаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 8
Momchil_Matev
преди 10 месеца
Ние по-скоро за Сърбия и/или "съюзника" Турция трябва да се притесняваме. Не вярвам Московията да тръгне да превзема Задунайската губерния с войска.Но и двете ни съседки, че и останалите, с изкл. на РСМ са по-добре въоръжени от нас. Та и за тях хипотетично няма да ни стигнат никакви оръжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 63 rate down comment 49
mr. Yoda
преди 10 месеца
Наркомана започна да ни дава акъл. ОНЯ с коня - на кононя - на коневръза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 68
OHЯ
преди 10 месеца
Наш MyHчо пак поставен в небрано лозе , а Зеленски откровено му се подиграва . А фенчетата на сибирската гнус цвилят повече от Лавров ! И после се чудим що сме последни по всичко в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още