IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавната контраофанзива на Украйна помогна на Русия да укрепи отбранителните си линии

Очаква се визита на украинския президент в България днес

07:16 | 06.07.23 г. 18
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Забавянето на контраофанзивата даде време на Русия да минира по-голяма част от окупираните територии на Украйна, да създаде своите отбранителни линии и това в момента забавя освобождаването им, коментира украинският президент Володимир Зеленски. Пред CNN той посочи, че въпреки желанието си военните не са могли да започнат по-рано заради липсата на достатъчно оръжия.

Преди два дни изтече информация, че украинският държавен глава планира посещение в България, където позициите по отношение на войната в Украйна са доста полярни. По протокол той ще трябва да се срещне с българския президент Румен Радев, който е против предоставянето на военна помощ за Киев, както и с новия премиер акад. Николай Денков, чийто кабинет изказа пълната си подкрепа за Украйна във всяко направление, включително и за предоставянето на муниции и оръжие.

В сряда (5 юли) Министерският съвет одобри проекти на съвместна декларации за евроатлантическото бъдеще на Украйна и меморандум за сътрудничество в сферата на енергетиката. Комисията по енергетика към Народното събрание също така одобри преговори за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна.

Военният министър Тодор Тагарев обаче предупреди, че изтичането на информация за посещението на Зеленски може да отмени тази визита. От началото на войната в Украйна пътуванията на украинския президент са държани в тайна от съображения за сигурност, но информация за тях обикновено се появява, като досега това рядко води до отмяната им.

Настъпление в няколко направления

От началото на юни Украйна си е върнала близо 150 кв. километра територии, коментират украинските власти. Според британския министър на отбраната Бен Уолъс за месец украинските военни са върнали повече площи от превзетите от Русия по време на зимната офанзива.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) пише в своя отчет за 497-я ден от началото на пълномащабната война, че най-интензивните руски атаки са в направленията Бахмут, Авдеевка, Маринка и Лиман. Руските военни държат по-голямата част от Бахмут, коментира и зам.-министърът на отбраната Ана Маляр, цитирана от CNN, но украинските части са в югозападното направление и реално руските войски не могат да се придвижват в града, нито да го напуснат, обяснява още тя.

От Института за изучаване на войната (ISW) посочват, че има контранастъпателни дейности в пет направления. В последните дни руски военни кореспонденти и геолокирани кадри показват, че Украйна е започнала координирана поредица от удари, насочени към влошаване на руската логистика и наземни комуникационни линии на целия фронт. На 5 юли руските медии съобщават за удар по петролна база в Макеевка, има удари и по подобни обекти в Донецка област, както и около Мелитопол и Бердянск.

Запорожката АЕЦ не крие рисковете на Чернобил?

Американски експерти коментират пред CNN, че инцидент в Запорожката АЕЦ не може да бъде със силата на взрива на реактора в Чернобилската АЕЦ през 1986 г. Причината е, че реакторите са от различен тип, а и в момента са в "студен" режим - дори и да има разрушаване на реактора, ще бъде отворен студен реактор, което би причинило изтичане на радиоактивно гориво. Това ще създаде зона с повишена радиация, но не и взрив, какъвто имаше при Чернобил, категорични са американските експерти.

Пред студенти от Аржентина украинският президент Володимир Зеленски коментира, че военното разузнаване има информация за минирането на два от реакторите, които действително могат да причинят локални щети. Целта по думите му е замразяване на военния конфликт. "Това ще бъде най-страшното за Украйна - няма да има инвестиции, възстановяване, няма да се върнат нашите хора", коментира украинският държавен глава и допълни, че в същото време Русия ще се подготвя за нов удар, който да разруши изцяло страната му.

Инспекторите от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) коментираха, че няма видими следи от заминиране на реакторите на Запорожката АЕЦ. Зеленски обаче смята, че присъствието на експерти от от агенцията е минимално - четирима души, които дори не могат да обходят територията на централата. В МААЕ също признават, че нямат достъп до всички места в Запорожката АЕЦ и поискаха от Русия да им позволи да влязат в трети и четвърти блок, за който Киев съобщава за поставяне на взривни предмети на покрива, както и в други части от централата.

От ISW допълват в своя отчет за 497-я ден от началото на войната, че сателитни снимки показват неизвестни предмети на покрива на четвърти блок, които са поставени след 3 юли.

Киев настоява руските военни, които окупираха централата още в първите дни на пълномащабната война в Украйна, да я предадат на МААЕ и да напуснат обекта.

Институтът за изучаване на войната отбеляза преди дни в своите обзори на войната в Украйна, че Русия може да предизвика изтичане на ядрено гориво във водите на Днепър, както и провокации и "фалшив инцидент" като част от тактиката си да удържи украинското настъпление на юг. Военните анализатори обаче оценяват като малко вероятно умишлено предизвикване на сериозен ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ.  

Двете воюващи страни се обвиняват взаимно за опити за предизвикване на ядрен инцидент в централата.

Китайският президент Си Дзинпин е предупредил Путин да не използва ядрено оръжие в Украйна?

Източници на Financial Times коментират, че основната тема при визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва през март е била предупреждение да не бъде използвано ядрено оръжие в Украйна. Това е част от плана за възстановяване на връзките между ЕС и Китай, допълва съветник на китайското правителство.

Източниците на изданието коментират още, че руският президент Владимир Путин е останал недоволен от разговорите със своя китайски колега, който остана един от малкото му близки световни лидери, още повече, че в Кремъл се надяваха на по-ясна подкрепа за газопровода "Силата на Сибир 2".

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече публикацията "фикция". Темите на разговорите между Путин и Си са вписани в официалните протоколи от срещите, допълни още той, цитиран от ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Квичите ли копейк, как е? Музика за ушите на нормалните хора. Давете се в собствената си пяна, че си оставате същите лузъри в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 7
Tikva007
преди 9 месеца
До: Имитаторът: Убеди ме! Даже пролях една сълза за несгодите на рашшистките туристи, дошли да си харчат парите в България, защото руските им плажове ще се пръснат от смачкани от войната крепостни. Опашката за кримския мост вече е 15 км. от коли на курортисти - бягат от мизерията в раша към Крим, та се късат. За тях една сълза, а за теб башка рев си изревах, че Господ може така жестоко да накаже свое творение. Все пак си живинка - някак си не е честно да си чак толкоз тъъппаа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 16
Импeраторът
преди 9 месеца
До: Tikva007 пътуваш до центъра да си вземеш социалните помощи - ако се разходиш по южното черноморие, ще ги видиш ... като ги поразпитах как са дошли - ами не много лесно, с влакче до прибалтийските и после самолет... ама пак да тук, ко до правят - на рашисъките претъпкани плажове ли са почиват :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 18
OHЯ
преди 9 месеца
А с Киев за три дни , кво стана ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 10
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Ти пък какво правиш тук? Не си ли с китка на летището? Мислех, че си в първата редица посрещачи. Рекох си, че Ф-ките така и не дочака, поне Батя си Шмрък да посрещнеш с погача, пък да го заведеш пред дупката от паметника, пък да му покажеш на Митрофанова църрвулите, дето си е забравила, докато си я гонил. А то - пак тук едно и също - търчи-лъжи, търчи-лъжи. На иззмекяр-моабет с Пурко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 10
Tikva007
преди 9 месеца
До: Имитаторът: Доста притеснена трябва да си била, щом и ти едва днес се разхлаби да понапишеш нещо повече. Споко, не се притеснявай за мен - аз не работя тук като вас и доста пътувам. Не се притеснявай и за *** туристи - привидяли са ти се. Няма такива. Самият израз *рашистки туристи* е нонсънс. Рашистите са крепостни и нямат пари за туризъм. Трабват им изходни визи, за да напускат землянките в колхозите. А и не останаха - които още мърдаха, вие ги изтрепахте в *украйна*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 18
zelka007
преди 9 месеца
До: Импeраторът ... е как нема да цъфне да *** против държавата , то си му иде от душицата и от физиологията нефелна , еле па и с президента Зеленски в София ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 17
Импeраторът
преди 9 месеца
До: Амеба007 добре дошъл отново - бях се притеснил, че от много акаунти си забравила паролата на този и няма да може да ми отговориш как има рашистки туристи в БГ, които харчат парички :? Нали немаше да идват хахахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 18
Импeраторът
преди 9 месеца
До: sssaaa Как ги накараха :? Като накараха Зеленски да нападне Рашистан в Киев хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 17
sssaaa
преди 9 месеца
Това който и да питате ще ви кажат кое племе най-долното, забиват лесно нож на приятел и загърбват всеки, дори близките си. А сега САЩ ги накараха да станат и просяци, да обикалят всички страни и да просят, а САЩ оказват натиск за да им се даде каквото искат. За това и при нас всеки ход се координира с Американското Посолство. Долно племе, предало предците си, загърбило приятелите си, а сега вече предава и страната си, то това е то Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още