IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго може да издържи Запорожката АЕЦ без язовир Каховка?

Охлаждащото езеро има алтернативни източници на вода. Окупирането на централата от руски военни е истинската заплаха, смятат в "Енергоатом"

10:54 | 13.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 6 юни взрив разруши стената на язовир Каховка и предизвика огромни наводнения в Херсонска област в Украйна. Съоръжението е последната, шеста стъпка от каскадата по р. Днепър и след разрушаването на стената и ВЕЦ "Каховка" водата започна да се отдръпва в Запорожката област, оставяйки редица водоеми, захранвани от язовира, да пресъхнат.

Най-важният от тях е езерото, чрез което се охлаждат реакторите на Запорожката АЕЦ. Това е най-голямата ядрена централа в Европа - с шест реактора с мощност от 1000 мегавата всеки.

На този етап непосредствена заплаха за централата няма, коментират от "Енергоатом" - компанията, която управлява ядрените централи в Украйна. В Киев пристигна и директорът на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси, който планира посещение в централата, за да оцени ситуацията след разрушаването на язовира.

Състояние на охладителното езеро на Запорожката АЕЦ. Източник: Енергоатом Състояние на охладителното езеро на Запорожката АЕЦ. Източник: Енергоатом

Нивото на водата в езерото, което охлажда реакторите, към 9 часа тази сутрин (13 юни) е 16,67 метра, а по предварителните разчети помпите, които изпомпват водата, могат да работят до 13,3 метра. Водите на езерото са спрели да намаляват нивото си, което означава, че те вече не се влияят от състоянието на язовира, допълват от компанията.

Директорът на "Енергоатом" Петро Котин споделя още в своя канал в Telegram, че оценката за нивото на охлаждащото езеро е консервативна и помпите ще могат да работят и при по-ниско ниво на водата. Нещо повече - има алтернативи за захранване на езерото с вода - от съседни водоизточници или дори чрез изграждане на нови кладенци. Нивото на водата в езерото в момента е достатъчно за спокойната работа на централата в продължение на 4-5 седмици, допълват още украинските ядрени експерти.

За тях заплахата за Запорожката АЕЦ е във факта, че повече от година тя е окупирана от руските военни. На този етап в нея продължават да работят украинските специалисти, подпомогнати от екипи на МААЕ, които бяха допуснати за инспекция през септември 2022 г. Сателитни снимки обаче показаха, че руските военни включват централата в своята отбранителна тактика, изграждайки боеви позиции по покривите на реакторите.

Централата е на фронтовата линия и често е обект на обстрели, за които се обвиняват и двете страни. При тях бяха прекъснати захранващите кабели и реално в момента има само един далекопровод, който осигурява електроенергия за охлаждащите помпи. Руската страна на няколко пъти се опита да включи централата към мрежата в окупираните части, за да използва електроенергията, след като в началото на октомври руският президент Владимир Путин присвои с указ централата.

През последните 16 месеца Запорожката АЕЦ беше напълно изключена от мрежата седем пъти, което наложи аварийно включване на дизеловите генератори, които осигуряват нужната енергия за охлаждането на реакторите.

От септември насам, когато беше направена и първата инспекция на МААЕ, пет от блоковете бяха изведени поетапно в студен режим, тоест за охлаждането им е нужна по-малко вода. За последния реактор на 9 юни има нареждане от "Енергоатом" също да бъде въведен в студен режим, за да бъде осигурена безопасността на централата при намаляване на нивото на водата в охлаждащото езеро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още