IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За кратко Запорожката АЕЦ беше обезточена за седми път

Двете воюващи страни се обвиниха взаимно за прекъсването на последния останал далекопровод

22:29 | 22.05.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За няколко часа Запорожката АЕЦ беше обезточена за седми път от началото на войната в Украйна в края на февруари 2022 година, съобщава Ройтерс. И двете воюващи страни се обвиниха взаимно за поредното прекъснато захранване, но в крайна сметка връзкaтa на ядрената централа с украинската енергийна мрежа беше бързо възстановена.

Шестте реактора на централата са в студен режим - централата е фронтовата линия и беше превзета от руски военни през март 2022 година. Руския ядрен холдинг  "Росатом" направи няколко опита да я включи в руската енергийна мрежа, за да осигурява захранването за окупираните територии и Крим. В момента Запорожката АЕЦ е свързана с украинската мрежа само с един 750-киловолтов кабел, който осигурява нужната електроенергия за охлаждането на реакторите.

При поредното изключване се включиха аварийните дизелови генератори на централата.

На този етап не е ясна причината за прекъсването на захранването. И "Росатом", и "Енергоатом" - собственикът на украинските ядрени мощности, се обвиняват взаимно за аварията. Според руската страна Украйна нарочно е изключила захранването, а украинската страна е категорична, че кабелът е прекъснат при поредния нощен руски обстрел. "Енергоатом" съобщи малко по-късно в канала си в Telegram, че негови служители са възстановили разрушенията.

През октомври президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който обявява ядрената централа за руска собственост.

Запорожката АЕЦ има шест реактора  и е най-голямата ядрена централа в Европа. Тя е първата  на континента, чиито реактори са по съветска технология и използват горивото на Westinghouse.

Директорът на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси опита да изгради зона за сигурност около централата, но не постигна съгласие за това с руската страна. Москва отричаше, че в централата има разположени военни.

Сателитни снимки от началото на май показаха, че руските военни разполагат защитни позиции на покривите на реакторите. Тогава руските сили извъшиха и евакуация на местни жители. Ройтерс съобщи преди дни, че местни жители на сателитното градче Енергодар съобщават за миниране на района около централата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
четири са "кабелчетата" останалите 2 са по линията София Символичният ключ на Тел Авив Яфо, връчен през април 1992 година от кмета на Тел Авив Шломо Лахат на кмета на София Александър Янчулев по повод побратимяването на двата града. Експонат на Националния исторически музей, София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
In 1984 a 750 kV line with a single circuit for transmission of electricity produced in the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant was built. It consists of three 126-metre and two 100-metre high pylons, which also stand on caissons in the reservoir.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
Кестените понимают ли Ротацията на премиер 1 и премиер 2 ? https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8B_%D0%9B%D0%AD%D0%9F_%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7_%D0%9A%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5_%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 носят се слухове че ще правят (Белогород) референдум по примера на едни други ... ти като баш специалист, как ще кометираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Това от редките интервюта на ген. Сирски ли го научи, или от днешния брифинг на ген. Залужни? Нещо подскачаш по фронта като гръмнат в ухото заек - до вчера мачкахте рашибозука в Бахмут с леопарди и брадлита и ги ринехте с булдозери. Там ги изтрепахте и днес вече ги пребивате в Авдеевка и даже в Белгород. Преплувахте ли Днепър? Как е Олешка? Леопардите оножждат ли се в мъглата или само реват? Кллоун. Търчи-лъжи. Жалка история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 11 месеца
за чeбурашките ще е интересно да знаят , че се е появила група от граждани в Белгород , които искат Белгородска област , да се обяви за Белгородска народна република и да напусне пределите на РФ ... малко пресни кадри от задръстени магистрали от напускащи областта граждани , които не искат да се разделят с рассийският паспорт ... започна ли се друзя антиваксъре-газовици ... ?! ... https://***.youtube.com/watch?v=IUJpotOA4uA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 11 месеца
за чeбурашките ще е интересно да знаят , че руският доброволчески корпус , който се бие на страната на украинската армия , е навлязъл в белгородска област и провеждат операция по деpaшификация на рассийската област . ще завземат белгород и ще проведат референдум за присъединяване към Украйна ... интересно какъв ще е резултата ?! малко пресни кадри от новоукраинските територии : https://***.youtube.com/watch?v=sq9cYfpzFFM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
cyclop
преди 11 месеца
обезточена. изграмотофициран съм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още