IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските военни изграждат боеви позиции по покривите на Запорожката АЕЦ

Това е първото официално потвърждение, че Русия използва централата като част от военната си тактика

15:49 | 27.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сателитни снимки показват, че от март насам руските военни са изградили боеви позиции по покривите на реакторите на Запорожката АЕЦ, пише в своя дневен отчет за войната в Украйна британското Министерство на отбраната. Русия окупира централата още през март 2022 година.

Изграждането на тези огневи позиции са първото официално потвърждение, че Русия включва най-голямата ядрена централа в Европа в своите планове за тактическа отбрана. Те обаче увеличават съществено риска от попадения, ако бъдат водени боеве в близост до централата.

Вероятността от ядрен инцидент при директно попадение в реактора обаче не е голяма, ако бъдат използвани стандартните оръжия, защото стените са подсилени, се казва още в публикацията на британското военни министерство в Twitter.

Запорожката АЕЦ е на фронтовата линия и попада под обстрел, за който се обвиняват и двете воюващи страни. На няколко пъти от началото на войната тя беше обезточено, тоест с прекъснати кабели за захранване, което поставя под заплаха охлаждането на реакторите и крие риск от сериозен ядрен инцидент. Обстрелите намаляха след намесата на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), но директорът на институцията Рафаел Мариано Гроси призна наскоро, че не може да накара руската страна да бъде създадена демилитаризирана зона около централата.

Доскоро и Москва не признаваше, че на територията на Запорожката АЕЦ има военни, което е нарушение на стандартите за ядрената безопасност. В началото на октомври 2022 година руският президент Владимир Путин подписа указ, по силата на който централата става руска федерална собственост.

Заради действията на Русия срещу Запорожката АЕЦ украинските власти настояват за санкции срещу руския ядрен сектор. Марката среща подкрепа сред най-близките съюзници на Киев в ЕС - Прибалтийските страни и Полша, но също така и от най-голямата европейска икономика - Германия. Ограничения в този сектор обаче трудно биха преминали - Русия е основен доставчик на ядрено гориво за централите в бившия социалистически блок.

Все пак повечето държави от ЕС водят преговори за диверсификация на доставките на ядрено гориво, но остава съпротивата на Унгария, която в момента изгражда и два нови реактора по руска технология.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: BattleRoyalЗащо всички копейки сте неграмотни? Не може да пише, но се напъва да изплямпа нещо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 23
khao
преди 1 година
До: BattleRoyal мисленето не ти е силна страна... не се занимавай! :):) ... а кво правят рубашиките в центъра на Украйна, ще споделиш ли с някоя класическа опорка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 15
BattleRoyal
преди 1 година
Интересно - укропите обстрелват атомна централа, руснаците видяха, че няма да спрът и оборудват допълнително позиции да отразяват укропските обстрели и извода е, че руснаците подлагат централата на риск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 28
zelka007
преди 1 година
корпусите на реакторите могат да издържат пряко попадение на малокалибрени снаряди поне няколко пъти ... но това е акт на отчаяние по принцип от рассийска страна ... губят позиции по цялата р.Днепър и са готови на всичко за да забавят бягството си ... :))) ... украинците спряха да взимат пленници от едно известно време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
Е покажете ги тези сателитни снимки, които доказват руските боеви позиции по покривите на реакторите на Запорожката АЕЦ. Иначе трябва да ви верваме на честната дума... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 29
baybay11
преди 1 година
Ако смотаните руски нацисти умишлено предизвикат нова ядрена авария, този път на запорожката АЕЦ, би следвало калининград да бъде унищожен, както и да бъде разпарчатосана цялото това раково образувание, наречено русия, на съставните си части. ЕС ДА СПРЕ С ОТСТЪПКИТЕ СИ ПРЕД НАЦИСТКА РУСИЯ- повече няма накъде да се отстъпва. Ако няма ЕС граждани, то няма да има и ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още