IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МААЕ се отказа от зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Ядрените мощности не трябва да бъдат военни цели, заяви директорът на агенцията Рафаел Мариано Гроси

18:00 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) се отказва от опитите си за формиране на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, стана ясно от коментар на директора на агенцията Рафаел Мариано Гроси. След посещението си в централата в сряда (29 март) той обясни, че сега фокусът на работата ще е да бъдат очертани действията, които трябва да бъдат избегнати, а не върху териториалните аспекти.

В своето изявление, публикувано на сайта на МААЕ, Гроси отчита видимо засилване на военните действия. Увеличава се броят на военните в региона, на няколко пъти в последните месеци централата е била с изцяло прекъснато електрозахранване и е разчитала на дизеловите си генератори за охлаждане на реакторите.

"Много е важно да постигнем съгласие, че ядрена централа не трябва да бъде атакувана при никакви обстоятелства и не трябва да бъде използвана за атакуване на друга държава. Ядрен инцидент с радиационно замърсяване няма да подмине никого", заяви още той и допълни, че ще се водят преговори с двете воюващи държави под егидата на ООН. Опитвам се да постигна съгласие, че ядрени мощности не могат да бъдат военна цел, каза още Гроси.

В края на август, след като на няколко пъти електрозахранването на Запорожката АЕЦ беше прекъснато, директорът на МААЕ пристигна на визита в централата. Екип от експерти на агенцията остана, за да подкрепи работата на персонала. Тогава Гроси настоя за обособяване на демилитаризирана зона около ядрената централа. 

Украйна подкрепи това искане, но Русия отказа да изтегли военните, които окупираха съоръженията още в първите седмици на войната с мотива, че те пазят централата от украинските власти. Междувременно и руският президент Владимир Путин издаде указ за придобиването на Запорожката АЕЦ от Русия след анексирането на Запорожката област. 

Околностите на ядрената централа бяха попаднаха под обстрела на руските бомбени удари на няколко пъти от октомври насам. Украинската енергийна мрежа и гражданска инфраструктура станаха цели на руските военни и от октомври до средата на март са извършени 15 масови ракетни обстрела над страната. При някои от тези удари енергийната система на Украйна беше доведена до колапс и с дни наред електрозахранването беше ограничено.

Сега, при второто си посещение в Запорожката АЕЦ, Гроси призна, че опитите да бъде установена зона за сигурност около ядрената централа са се провалили, затова и сега се насочва в друга посока. 

В началото на седмицата Гроси разговаря с украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението му в град Запорожие. Двамата видяха пораженията от руските обстрели над водната електроцентрала "Днепър".

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Позицията на Киев е, че руските военни и ядрени експерти трябва да се изтеглят от Запорожката АЕЦ и околностите. Едва тогава ще могат да бъдат осъществени инициативите за ядрената безопасност на МААЕ. По време на срещата си с директора на агенцията Зеленски отчете още опитите за насилствено връчване на руски паспорти за украинските служители на "Енергодар", който управлява ядрените мощности на Украйна, както и и руската намеса в технологичния процес на експлоатация на централата.

С Гроси до Запорожката АЕЦ пътуваха и нов екип експерти от МААЕ, които да заменят работещите там свои колеги. Това е седмата ротация от септември насам, допълва още агенцията.

След разговорите с Володимир Зеленски Рафаел Мариано Гроси намекна, че се готви за пътуване и до Москва, за да успее да постигне съгласие по своя план за гарантиране на ядрената безопасност в региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още