IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запорожката АЕЦ е напълно обезточена за шести път в рамките на година

Тази нощ Русия извърши най-масовия си ракетен обстрел над обекти в Украйна от началото на годината

10:49 | 09.03.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на окупацията в Украйна през март 2022 година Запоржката АЕЦ е напълно обезточена вече за шести пъти, става ясно от съобщение на украинската компания, управляваща ядрената централа "Енергоатом" в Telegram. Масовият ракетен обстрел на Русия от тази нощ отново е прекъснал всички връзки на централата и в момента тя разчита на дизеловите генератори за охлаждане на реакторите.

В централата има 18 генератора, заредени за 10 дни.

През миналия март руски военни превзеха Запорожката АЕЦ и в момента там има служители на руския ядрен холдинг "Росатом". Централата е на фронтовата линия и често в последните месеци попада под артилерийски обстрел, за който взаимно се обвиняват и руските, и украинските военни. След намесата на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) тези случаи намаляха съществено.

Нощта срещу 9 март обаче Русия извърши най-масовата си атака за тази година, изстрелвайки 81 ракети от различни видове и от различни бази. По данни на Генералния щаб на Военните сили на УКрайна (ВСУ) от общо 48 крилати ракети Х-101, Х-555 и "Калибър" са свалени 34. Русия е използвала още и ракети "Кинжал", срещу които украинската противовъздушна отбрана (ПВО) няма отговор, и С-300, които също не могат да бъдат неутрализирани.

8 контролирани авиационни ракети от типа Х-31Р и Х-59 не са успели да постигнат целите си, допълват още от ВСУ в своя профил във Facebook. Свалени са и четири дрона.

Част от ракетите обаче са поразили обекти на гражданската инфраструктура. Местните власти съобщават за попадения в жилищни сгради, ранени и загинали, включително и в столицата Киев, срещу която е изстреляна ракета "Кинжал".

Енергийната компания ДТЕК съобщава за поражения по три от ТЕЦ-овете си. От септември досега топлоелектрическите централи на компанията са били обстрелвани 29 пъти. Повредите доведоха до временно спиране на електрозахранването в някои части на страната. Сред най-засегнатите е Одеска област, допълват още от ДТЕК на своя канала в Telegram.

Поражения по мрежата и по енергийни обекти има още в Киевска, Николаемска, Харковска, Днипропетровска, Житомирска и Запорожка област.

По време на ракетния обстрел за кратко бяха изключени и всички ядрени реактори в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: sssaaa хахаха, ама в паралелната вселена на руския мир в който вече сте превзели Киев на третия ден! Няма ли една интелигентна копейка в тоя гееей-клуб ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
sssaaa
преди 1 година
Пак само ти не си разбрал, че украинците започнаха да изтеглят части от Бахмут, в чували.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: sssaaa сега, сега ... колко да е сега? Вече 9ти път обявявате че е превзет и се оказа, че не е! :D:D:D... ама нека 10-тия да е за щастие и да успете, хахахаха! ... ама надали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 година
Сега Рашките като превземат Бахмут и се насочат към Славянс и Краматорск, да очакмваме да продължават да стрелят по Бахмут. Ей много умни тия драскачи на статии и анализи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
RoyBatty
преди 1 година
А ние в България постоянно слушаме за НУЖДА ОТ НОВИ ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ ! Нужда от мишени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
"обезточена" ... отдавна не се занимавам с електротехника , но правилният термин мисля че беше "режим на островно захранване" . така се обяснява , прекъсване на захранване от външен източник на критично важни обекти , които имат вързани в паралел на мрежата собствени генератори , и са преминали на собствено захранване ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
"...често в последните месеци попада под артилейрийски обстрел, за който взаимно се обвиняват и руските, и украинските военни." Ей тия руснаци не спряха начи да се самообстрелват в таз централа. Не им стига, че си самовзривиха тръбите, ами и ядрена катастрофа са на път да предизвикат. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още