IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия настоява за санкции срещу ядрения сектор на Русия

Ограниченията ще бъдат налагани постепенно, но важното е да се започне, смята икономическият министър Роберт Хабек

11:11 | 15.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Очевидно е, че Русия умишлено използва зависимостите в енергийния сектор като средства за оказване на натиск, коментира германският министър на икономиката Роберт Хабек, пише БТА, като се позовава на публикация в DPA. "Затова сега германското правителство се изказа пред ЕК в полза на включването на гражданския ядрен сектор. Това трябва да бъде част от следващия пакет от санкции", коментира той.

В началото на април Хабек беше на необявено посещение в Украйна. По време на двустранна среща с украинския президент Володимир Зеленски той коментира, че се срамува и се извинява за бавната реакция на Германия след молбите за подкрепа, отправени от Зеленски по време на тяхна среща още в края на 2021 година.

Украйна от месеци настоява за санкции срещу "Росатом" на фона на окупираната от руските военни Запорожка АЕЦ, която е най-голямата ядрена централа в Европа. В някои страни в ЕС обаче настроенията са категорично против подобни ограничения.

Много държави от бившия социалистически блок имат ядрени централи с реактори от съветски тип и са зависими от Русия за поддръжката и доставките на ядрено гориво. Русия доставя и уран за производството на горивни пръти в други държави от общността.

Унгария официално коментира в Брюксел, че ще наложи вето на ядрени санкции срещу Русия. През изминалата седмица външният министър на страната Петер Сиярто беше в Москва и потвърди ангажиментите на Будапеща и топлите енергийни вързки между двете страни. Освен голямата зависимост на Унгария от вноса на газ и петрол от Русия, страната изгражда и два нови реактора по руска технология.

В началото на месеца Литвия предложи план за въвеждане на ядрени санкции срещу Русия, предвиждайки някои изключения, за които в страната вярват, че ще направят приемливи новия пакет с ограниченията за всички в ЕС.

Необходимо е целият ЕС да стане по-независим от Русия, заяви още Хабек днес (15 април). "Вече сме изминали дълъг път в много области, включително в областта на енергетиката. Ядреният сектор все още е отворен", каза той и допълни, че това може да стане на преходни периоди.

Важното е да започнем и да не се отказваме от решителни действия, каза още Роберт Хабек.

Германия днес (15 април) затваря и последните си ядрени мощности

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 15.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 35
doba
преди 1 година
Макрон говори за еманципация(освобождаване от състояние на зависимост, от предразсъдъци и ограничения по Уики) от хАмерика, тоя за продължаване към верния курс към Вашингтон. Голяма координация, няма що...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 39
sha-3
преди 1 година
Токамак Т-10 продолжает работу в настоящее время, на нм испытывается оборудование, предназначенное для установки на международный экспериментальный термоядерный реактор ИТЭР. В Курчатовском институте находится и крупный токамак Т-15 со сверхпроводящей магнитной системой, однако эксперименты на нм не проводятся.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: aldy... охоохоооохооо нефелен ... най-големите производители по произход на уран са както следва : Казахстан , Канада , Австралия , Намибия , Узбекистан , Нигер ... да виждаш някъде рассийката ?! първите три държави формират 60% от световното производство ... любимите ти блатни opkи спорят с Китай за 7 или 8 място и имат около 1-2% от световните доставки ... с какво ви поят в *** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 47
aldy
преди 1 година
ТОЯ да не е изкукал? Росатом заема 40% от пазара на уран. ТОЯ като как си ги мисли тия работи? Ще си изпати ФАЩ, Франция и много други страни, за кефа на един литератор. Поне да беше акушер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още